Hlavní obsah

Po záplavách bojují Indie a Bangladéš s epidemií průjmu

– DILLÍ/DHÁKA
Novinky, BBC,

Mohutné záplavy, které v poslední době postihly jižní Asii, sice už ustupují, ale objevil se další vážný problém. Kvůli nedostatku pitné vody se v Indii a Bangladéši šíří epidemie průjmu. V indických státech Bihár a Uttarpradéš muselo být ošetřeno už několik tisíc lidí trpících průjmem. Lékař v Bangladéši v pátek přirovnal situaci k "válečné zóně".

Článek

V největší bangladéšské nemocnici zaměřené na průjmy pracují nepřetržitě, uvedl jeden z lékařů Alejandro Cravioto. "Je to jako situace ve válečné zóně, někteří lidé jsou vážně nemocni, ale léčba je efektivní," dodal lékař dhácké specializované nemocnice.

Vysoký zdravotnický představitel v indickém státe Uttarpradéš uvedl, že za deset dní ošetřili lékaři přes 1500 pacientů s průjmem. Odhad soukromé skupiny zdravotníků ale uvádí, že nemoci způsobené nedostatkem pitné vody postihly na 20 000 lidí. Problémem je, že řada lidí ani nemůže být ošetřena. Na 2000 vesnic je stále pod vodu a v mnohých nemají potřebné léky.

Rozsáhlé záplavy na jihu Nepálu, v Indii a na polovině území Bangladéše postihly 28 miliónů lidí. V indických státech Assám, Bihár a Uttarpradéš bylo záplavami postiženo 20 miliónů lidí, v Bangladéši osm a v Nepálu muselo být přestěhováno 127 000 lidí, když voda zničila 26 500 domů.  Zahynulo přes 350 lidí. Indie odhadla výši škod způsobených záplavami na 320 miliónů dolarů, ale tvrdí, že mohou být ještě vyšší.

OSN tvrdí, že záplavy způsobily klimatické změny vyvolané činností člověka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám