Hlavní obsah

Valící se oblaka písku změnila den v noc. Australany potrápil další rozmar počasí

– Austrálie

Písečná bouře, která přeměnila den v noc. Kroupy o velikosti golfových míčků, intenzivní lijáky, po nichž následují záplavy a bouře lámající stromy. Tak vypadá momentálně situace v Austrálii po rozsáhlých požárech, které tento kontinent zachvátily loni v září, píše server deníku Krone.at.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australským městem Dubbo se prohnala písečná bouřeVideo: Reuters

 
Článek

Bouře, silné krupobití a lijáky ohrožují momentálně jihovýchod Austrálie. Server ABC s odkazem na předpovědi meteorologů napsal, že oblast čekají „dva nejvlhčí dny za mnoho a mnoho měsíců." Déšť sice uhasil požáry, region ale nyní ohrožují záplavy.

Ve městě Dubbo ve státě Nový Jižní Wales zažili tamější obyvatelé extrémně silnou písečnou bouři. Vítr dosahoval rychlosti 100 km/h a mračna písku, která sevřela město, rázem změnila den v noc.

„Naprosto úžasný déšť“ i nová pohroma. V požáry sužované Austrálii zapršelo

Svět

Sydney zachvátila bouře, která s sebou přinesla krupobití, vichr a průtrže mračen. Největší škody napáchaly kroupy v průměru o velikosti 4,5 centimetru a vichr. Ten lámal a vyvracel stromy, které padaly na projíždějící auta.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Canbeře padaly kroupy velké jako golfové míčkyVideo: Reuters

„Mé subaru poničily kroupy, naštěstí nevymlátily okna. Auto přitom nemám ještě doplacené, chybí mi doplatit 12 tisíc dolarů (192 tisíc korun),“ napsal jeden obyvatel Sydney na Twitteru.

Foto: Tom Swann, ČTK/AP

Bouře, která postihla australské hlavní město Canberru.

„Nedostaneme ani malou přestávku, co? Nejdřív hrůzné požáry, pak kratičká radost z deště, ale ten se záhy změnil v hrozbu záplav a krupobití,“ komentoval situaci jeden z obyvatel sužovaného kontinentu.

Metropole Canberra zažila „bílou tmu“, kterou způsobilo silné krupobití. Fotografie i videozáznamy ukazují kroupy o velikosti golfových míčků, které pokryly chodníky i trávníky domů a rozbíjely nejen čelní skla aut, ale i střechy komerčních budov.

Bouře nyní podle předpovědí míří k Novému Jižnímu Walesu, státu Victoria a Queenslandu.

Foto: Rod McGuirk, ČTK/AP

Kroupy, které padaly v australské metropoli Canberra, měly velikost golfových míčků. Na snímku budova parlamentu.

Současně dramatický vývoj počasí ohrožuje australský cestovní ruch. Z národního fondu určeného na pomoc při odstraňování následků požárů má podle premiéra Scotta Morrisona turistické odvětví získat 76 milionů australských dolarů (1,2 miliardy Kč). Šéf australské vlády opatření popsal jako „naléhavou injekci“ pro postižené firmy a řekl, že cestovní ruch v zemi čelí „historicky největší výzvě“.

Představitel australského sdružení cestovního průmyslu agentuře Reuters řekl, že škody v tomto odvětví se blíží jedné miliardě australských dolarů. Podle australské rady pro propagaci cest do Austrálie se ztráty mohou do konce roku vyšplhat přes 4,5 miliardy dolarů.

Požáry zuřily v Austrálii od loňského září. Zničily tisíce domů, sežehly území o rozloze větší než má Česká republika a připravily o život 29 lidí a miliony zvířat. Vlhké počasí nyní pomáhá situaci zklidnit, stále ještě ale zuří kolem 14 požárů.

Kouř z australských požárů by mohl obkroužit celou zeměkouli

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám