Hlavní obsah

Kouř z australských požárů by mohl obkroužit celou zeměkouli

Americká kosmická agentura NASA předpokládá, že kouř ze zničujících australských požárů buše by nakonec mohl obletět celou Zemi a opět se ocitnout nad Austrálií. Plyne to ze satelitních záběrů, které zachycují pohyb kouře, jenž se už dostal nad Jižní Ameriku a planetu obletěl ze tří čtvrtin.

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry NASA dokumentující postup kouře z požárů v AustráliiVideo: NASA GLOBE Observer

 
Článek

„Během týdne družice NASA pozorovaly v atmosféře mimořádné množství kouře z australských požárů a jeho částečné rozptýlení na východě,“ uvedla NASA. „Očekává se, že kouř udělá nejméně jeden plný okruh okolo světa a ještě jednou se vrátí na oblohu nad Austrálií,“ dodala.

Astrofyzička z Univerzity v Novém Jižním Walesu Lisa Harvey-Smithová na základě satelitních záběrů dospěla k podobným závěrům. „Předpokládala bych, že kouř zcela obkrouží zeměkouli a bude v následujících dnech zase vidět nad jižními částmi Západní Austrálie. Ale zřejmě ne ze země, ale až vysoko v atmosféře,“ řekla stanici ABC.

Foto: NASA Earth Observatory

Kouř nad jižní polokoulí na satelitních záběrech

NASA uvedla, že kouř během čtrnácti dnů postupoval směrem na východ přes Tasmánské moře, Tichý oceán a dostal se až nad Jižní Ameriku, kde způsobil řadu barevných efektů při rozbřesku a soumraku.

Austrálie vyzvala k evakuaci čtvrt milionu lidí, velebí statečné a nezaplatitelné

Svět

Podle profesorky Harvey-Smithové už oblak kouře obletěl tři čtvrtiny Země. Hnán je bouřemi, které vznikají z požárů, jejichž kouř se dostal až do výše 17 kilometrů. „V této výšce se kouř pohybuje relativně nedotčeně nad většinou atmosférických jevů,“ upřesnila.

Tmavý sníh na Novém Zélandu

„Kouř má velký dopad na Nový Zéland, vyvolal zhoršení kvality ovzduší a viditelně ztmavil sníh na vrcholcích hor,“ uvedla NASA.

Agentura zároveň potvrdila, že horký vzduch z požárů a dým ve velkých výškách způsobily bouřky vznikající z horka, které byly zaznamenány v Novém Jižním Walesu, ve státě Victoria, v Adelaidských horách a na Klokaním ostrově.

Požáry v Austrálii vytvářejí vlastní počasí, jejich bouřky pak zapalují další ohně

Svět

Australský meteorolog Nate Byrne se ale domnívá, že se kouř z větší části už rozptýlil, takže už nebude nad Austrálií vidět. Přesto nevyloučil, že by obyvatelé v Perthu mohli brzo zažít nejasné dny.

„Částice kouře nemizí. A čím více jich je, tím je pravděpodobnější je, že budou schopné obletět celou Zemi a možná udělat několik obletů. Je to jako, když vidíte velké erupce sopek. Popel z nich se může obletět Zemi několikrát,“ uvedl Byrne.

Reklama

Související články

Hněv na australského premiéra neuhasíná

Výtky na adresu australského premiéra Scotta Morrisona za jeho krizový management během zničujících požárů neberou konce. Když se o víkendu s dosud nezvyklou...

Výběr článků

Načítám