Hlavní obsah

Pět amerických vojáků zabila střelba z vlastního vrtulníku

– Kábul • Aktualizováno

V pondělí zahynulo v Afghánistánu pět vojáků sil ISAF, potvrdilo v úterý NATO, aniž by uvedlo národnost. Podle CNN jde o Američany. Zdroj z afghánské policie citovaný agenturou Reuters uvedl, že se omylem stali oběťmi palby z vrtulníku pilotovaného spojeneckými vojáky.

Foto: Boeing

AH-64D Lonbow Apache. Ilustrační snímek

Článek

Policejní šéf z provincie Zábul Ghulám Sachí Rughleváí podle agentury Reuters sdělil, že se stali oběťmi tzv. přátelské palby: „Vojáci ISAF se po operaci vraceli na své základny, když na ně zaútočili povstalci. Následný letecký úder omylem zasáhl vlastní jednotky a pět vojáků NATO a jeden afghánský voják byli usmrceni.”

Stejně incident popsal i mluvčí Tálibánu Karí Júsuf Ahmádí. Podle něj rebelové zaútočili na zahraniční oddíly, pak zasáhly vrtulníky a nešťastnou náhodou zemřeli spojenečtí vojáci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Velení mise ISAF připustilo, že Afghánci mají pravdu: "Vojáci zahynuli během bezpečnostní operace, když se jejich jednotka dostala do kontaktu s nepřátelskými silami. Je bohužel možné, že se jednalo o přátelskou palbu. Incident je předmětem vyšetřování."

Tento měsíc podle agentury AP v Afghánistánu padlo osm mužů Severoatlantické aliance a od začátku roku se bilance mrtvých zvýšila na 36.

Mezinárodní bojové jednotky mají z Afghánistánu odejít do konce letošního roku. Vojáci, kteří tam zůstanou i později, mají pomoci hlavně s výcvikem domácích jednotek.

Reklama

Výběr článků

Načítám