Hlavní obsah

Pákistánskou školu změnil útok tálibů v trosky plné krve

Péšávar

V pákistánském městě Péšávaru a okolí se ve středu konaly hromadné pohřby obětí úterního masakru v místní škole, kde sedmičlenné komando hnutí Tálibán pozabíjelo podle nové bilance 148 lidí, z toho 132 dětí. Sama budova školy je po útoku k nepoznání, uvádějí novináři, kteří ji mohli navštívit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z péšávarské školy po teroristickém útokuVideo: Reuters

 
Článek

„Armáda pracovala celou noc, aby vyčistila areál od výbušnin,“ řekl zpravodaj BBC Mišál Husajn. Stopy řádění Tálibánu jsou stále jasně patrné - schodiště a podlahy tříd jsou potřísněné krví, skla oken a dveřních výplní jsou rozbitá, stěny provrtané kulkami. Mezi tím se válejí roztrhané sešity, kusy oblečení i brýle.

„Stojím na spodním z bílých kamenných stupňů, které vedou do auditoria. Jsou tu skvrny krve tekoucí po stupních dolů k auditoriu. Na jednom schodu je dětská bota. Auditorium, kde děti skládaly zkoušky, bylo jedním z míst ve škole, na které se radikálové zaměřili nejdřív,“ dodal Husajn.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Fayaz Aziz, Reuters

krvavá podlaha auditoria v pákistánské škole, kde útočil Tálibán

Masakr v auditoriu

Nejvíce mrtvých - asi stovka - bylo nalezeno právě v auditoriu. Tálibové zaujali pozice na pódiu a bez rozmyslu pálili do davu. Kdo se z něj pokusil utéci, toho zastřelili.

Ředitelka Tahíra Kazijová byla v době přepadení školy ve své kanceláři. Když spatřila blížící se útočníky, zamkla se na toaletách. Útočníci tam ale hodili granát a usmrtili ji, popsala AP.

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Pákistánský voják v péšávarské škole

Mluvčí armády Asim Badžua řekl AP: „To není čin lidí, to je národní tragédie.“

Pákistánský premiér Naváz Šaríf v reakci na útok zrušil moratorium na popravy zločinců odsouzených za teroristické činy a slíbil vystupňovat vojenskou kampaň proti povstalcům i za použití amerických bezpilotních letadel: „Nesmíme na ty obrazy zapomenout. Díry po kulkách v tělech nevinných dětí, to jak jim kulky rozervaly obličeje.“ [celá zpráva]

Foto: Zohra Bensemra, Reuters

Pákistánští záchranáři procházejí trosky školy.

Pohřby dětí

Některé rodiny pohřbily své mrtvé již v noci na středu, většina ze 148 obětí by měla být pochována během středy.

Foto: Mohammad Sajjad, ČTK/AP

Pohřeb žáků zabitých Tálibánem v Péšávaru

”V několika minutách mě připravili o to, pro co jsem žil celý život, o mého syna,” prohlásil dělník Achtar Husajn, když se slzami stékajícími po tvářích pohřbíval čtrnáctiletého syna Fahada. Řekl, že pracoval řadu let v Dubaji, aby vydělal na živobytí pro své děti: „Tento nevinný chlapec je teď v hrobě a já se nemohu dočkat, až se k němu připojím, nemohu už dál žít.”

Reklama

Výběr článků

Načítám