Hlavní obsah

Pákistánská tajná služba mluví o konci spolupráce se CIA

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Pákistánská tajná služba ISI je připravena vypovědět spolupráci s americkou CIA, uvedla ve čtvrtek agentura AP s odkazem na písemné stanovisko ISI a výpovědi pracovníků obou úřadů. Pákistáncům se nelíbí aktivity stovek špiónů, kteří ve službách CIA působí na pákistánském území.

Foto: Mohsin Raza , Reuters

Čtvrteční protest v Láhauru proti akcím amerických sil v Pákistánu.

Článek

Vrcholem třenic se stal spor o pracovníka konzulátu USA, jenž v Láhauru v údajné sebeobraně zastřelil dva lidi, přičemž zemřel ještě třetí útočník. AP potvrdila tvrzení Pákistánců, že 36letý Raymond Allen Davis pracoval pro firmu najatou CIA.

Spojené státy popírají, že by se Davis účastnil tajné mise a žádají jeho vydání. Pákistánská vláda je pod silným tlakem veřejnosti, aby Američana postavila před soud. Diplomatický spor se táhne od konce ledna. [celá zpráva]

„Chování CIA po incidentu fakticky zpochybnilo partnerství,“ píše se v písemném stanovisku ISI, od jehož zveřejnění však bylo tento týden nakonec upuštěno. ISI viní Američany z vyvíjení nepřiměřeného nátlaku.

Spory provázejí americko-pákistánské vztahy navzdory skutečnosti, že USA jsou největším sponzorem Islámábádu; ročně mu poskytují tři miliardy dolarů (přes 53 miliard korun). Pákistán například loni na podzim po smrtícím americkém náletu na své území uzavřel hranici s Afghánistánem, čímž přerušil dodávky pro vojska NATO v sousední zemi. V prosinci navíc musela CIA odvolat svého nejvyššího zástupce v Pákistánu poté, co byl v soudním řízení spojen s leteckými útoky.

Američané roky pákistánskou armádu a především ISI obviňují z podpory islámských radikálů včetně afghánského Tálibánu. V posledních letech se však radikálové se vznikem pákistánské odnože Tálabánu obrátili i proti vládě a jejím bezpečnostním silám.

Reklama

Výběr článků

Načítám