Hlavní obsah

Pákistánci o amerických náletech věděli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Navzdory tomu, že proti náletům amerických bezpilotních strojů na svém území často protestuje, má o nich pákistánská vláda od Ústřední zpravodajské služby (CIA) informace. Ve čtvrtek to s odkazem na dokumenty amerických zpravodajců a pákistánských diplomatů napsal deník The Washington Post.

Foto: ČTK/AP

Americký bezpilotní letoun Predator

Článek

Nálety vedené Američany přes afghánskou hranici na pákistánských kmenových územích v minulosti opakovaně Islámábád odsoudil, protože narušují jeho suverenitu. Téma vznesl také ve středu při setkání s americkým prezidentem Barackem Obamou v Bílém domě pákistánský premiér Naváz Šaríf. „Zdůraznil jsem, že je třeba s těmi útoky skončit,“ uvedl.

Jenže podle amerického deníku Američané v minulosti CIA utajované dokumenty týkající se útoků běžně do Pákistánu uvolňovali. Washington Post uvedl, že viděl materiály vztahující se k nejméně 65 útokům z posledních let, na nichž je k varování „přísně tajné“ připsáno, že můžou být poskytnuty do Pákistánu.

V dokumentech je podle listu podrobně rozepsán časový plán a program bezpilotních strojů CIA „vyvíjející se od tažení proti relativně malému počtu předních příslušníků organizace Al-Káida po širší letecký úder proti radikálním skupinám, které nejsou spojeny s (teroristickými) útoky z 11. září 2001“.

CIA ani pákistánská strana zprávu Washington Postu nekomentovaly.

Vzneseme protest a necháme to být

To, že pákistánská vláda a armáda v tichosti připouštěly americké nálety proti radikálům, odhalily před časem už diplomatické kabelogramy zveřejněné organizací WikiLeaks. Tehdejší pákistánský premiér Jusúf Ráza Gilání k nim měl v roce 2008 poznamenat: „Je mi jedno, že to (Američané) dělají, pokud dostanou ty pravé lidi. Budeme protestovat v Národním shromáždění a pak to necháme.“

OSN v nedávno zveřejněné zprávě uvedla, že při amerických náletech v Pákistánu zemřelo nejméně 400 civilistů, tedy mnohem víc, než přiznávají USA. Podle jiných odhadů může být obětí až skoro tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám