Hlavní obsah

Pákistán vyhrožuje USA, že zhorší situaci v Afghánistánu

– Islámábád

Pákistán pohrozil USA, že stáhne své jednotky od hranic s Afghánistánem, jestliže Spojené státy sníží finanční pomoc pákistánské armádě. Uvedl to pákistánský ministr obrany Čaudhrí Ahmad Muchtár. USA v pondělí oznámily snížení pomoci o 800 miliónů dolarů.

Foto: Adrees Latif, Reuters

Pákistánští vojáci

Článek

Škrty se týkají zčásti výzbroje, u níž je potřeba speciální výcvik vedený americkými instruktory, kteří byli vyhoštěni. Nebudou také proplaceny kompenzace za nasazení pákistánských vojáků a pohraničníků u afghánské hranice.

"Jestli nám Američani odmítnou dát peníze, tak dobrá. Myslím, že příštím krokem bude, že se... ozbrojené síly odsunou z hraničních oblastí. Nemůžeme si dovolit udržovat armádu v horách tak dlouhou dobu," řekl ministr. Může ale jít jen o pohrůžku s cílem vynutit si peníze.

V pondělí přitom mluvčí pákistánské armády generál Athar Abbás prohlásil, že armáda může fungovat i bez zahraniční pomoci. Zdůraznil, že armáda provádí úspěšné akce, při nichž využívá vlastní zdroje i bez zahraniční podpory.

Podle agentury Reuters armádní zdroje nevyloučily ani to, že se obrátí s žádostí o pomoc na Čínu, "přítele do každého počasí".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám