Hlavní obsah

Pákistán stále komplikuje zásobování sil NATO v Afghánistánu

pojené státy odvolaly z Pákistánu své vyjednávače, kterým se nepodařilo dojednat s Islámábádem, aby znovu otevřel cesty pro zásobování sil NATO v sousedním Afghánistánu. Sdělilo to v pondělí americké ministerstvo obrany. Věří ale, že se nakonec dosáhne dohody.

Článek

Tým vyjednávačů působil v Pákistánu šest týdnů. Washington se bude dále snažit udržovat dialog s Islámábádem v této otázce. Vyjednávači jsou připraveni se do Pákistánu kdykoli rychle vrátit, řekl mluvčí Pentagonu George Little.

Pákistán zakazuje průjezd konvojů NATO přes své území v reakci na incident, při kterém loni v listopadu zahynulo 24 pákistánských vojáků během amerického bombardování afghánsko-pákistánského pomezí. Spojené státy připustily, že šlo o omyl, a omluvily se za něj. V islámském Pákistánu ale incident oživil protiamerické nálady.

Uzavření pákistánských silnic nutí spojence v čele s USA více používat nákladní letouny a pozemní cesty přes Rusko a některé republiky bývalého Sovětského svazu. Tyto varianty jsou ale delší a dražší.

Napětí mezi Washingtonem a Islámábádem oživuje také to, že Američané obviňují Pákistánce z tolerantního postoje vůči islámským radikálům na svém území. Pákistánská vláda obvinění odmítá. Americký ministr obrany Leon Panetta minulý týden v Kábulu prohlásil, že Spojeným státům v této otázce dochází trpělivost.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám