Hlavní obsah

OSN zrušila sankce proti členům vlády Tálibánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Organizace spojených národů zrušila sankce vůči pěti členům bývalé afghánské vlády. Pětice představitelů Tálibánu byla podezřelá ze spojení se sítí al-Kajda.

Foto: Profimedia.cz

Ze seznamu bylo odstraněno i jméno bývalého ministra zahraničí vlády Tálibánu Abdula Vakila Mutavakila.

Článek

Je mezi nimi i bývalý ministr zahraničí Abdul Vakil Mutavakil, který tak od nynějška smí zase volně cestovat a byla uvolněna i jeho bankovní konta. OSN odstranila také zbrojní embargo uvalené na pětici, která se na černou listinu organizace dostala v roce 2001. Podle komise OSN nebyli ale aktivními povstalci.

K odstranění jmen představitelů bývalé vlády ze seznamu vyzval afghánský prezident Hámid Karzáí. Umírněné členy Tálibánu chce pozvat do budoucí vlády. Také velitel sil USA a NATO v zemi generál Stanley McChrystal řekl, že by se s Tálibánem mělo jednat. [celá zpráva]

OSN rozhodnutí učinila těsně před londýnskou konferencí o Afghánistánu. Začne ve čtvrtek a afghánský prezident od ní očekává milióny dolarů pomoci. Část jich plánuje použít právě ke zlákání umírněných tálibů.

Komu byly sankce zrušeny:
bývalému ministru zahraničí Abdulu Vakilovi Mutavakilovi
bývalému náměstkovi ministra obchodu Fajízi Muhamedovi Faizanovi
někdejšímu představiteli ministerstva zahraničí Šamu al-Safovi
bývalému náměstkovi ministra pro plánování Muhamedovi Musovi
tehdejšímu náměstkovi ministra pro pohraniční záležitosti Abdulu Hakimovi

Reklama

Výběr článků

Načítám