Hlavní obsah

Ofenziva v Kandaháru má zelenou

Novinky, rei
Kábul

Afghánský prezident Hámid Karzáí a velitel koaličních sil v zemi generál Stanley McChrystal oznámili, že získali podporu místních stařešinů pro vojenskou ofenzivu v Kandaháru. Uvedla to v pondělí stanice CNN.

Foto: Massoud Hossaini, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

McChrystal minulý týden připustil, že vyjednávání se stařešiny trvalo déle, než očekával. Plánovaná ofenziva proti baště povstalců z hnutí Tálibán měla původně začít v dubnu, velení NATO pak tvrdilo, že by to ale mohlo být až na podzim. Nyní je možné, že začne dříve - koalice v čele s USA chce do konce roku konkrétní výsledky, aby se dalo uvažovat o počátku stahování jednotek.

Americké jednotky budou při ofenzivě v Kandaháru zajišťovat obvod města, v jeho centru budou afghánské síly, uvedla CNN.

McChrystal a Karzáí se s asi 300 stařešiny sešli v neděli. Afghánský prezident při něm vyzval Tálibán, aby přestal zabíjet své spoluobčany a nevinné a přerušil vazby na al-Káidu a teroristy.

Reklama

Související články

NATO chystá v Afghánistánu novou ofenzivu

Koaliční jednotky v Afghánistánu chystají na červen další ofenzivu. Velení plánuje úder proti povstalcům ve městě Kandahár na jihu země. Spojené státy zároveň...

Operace v Kandaháru potrvá déle

Plánovaná operace spojenců proti povstalcům v jihoafghánském Kandaháru potrvá déle, uvedl americký generál Stanley McChrystal, velitel koaličních vojsk. NATO...

Výběr článků

Načítám