Hlavní obsah

Obama už chystá útok na Sýrii, tvrdí čínská média

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská média obvinila amerického prezidenta Baracka Obamu, že chce využít existenci syrských zásob chemických zbraní jako záminku pro útok na tuto blízkovýchodní zemi. Agentura Nová Čína si takto vysvětlila Obamova slova, že pokud by se Sýrie pokusila tyto zbraně použít, překročila by červenou linii, a USA by mohly změnit dosavadní postoj, že se v Sýrii nehodlají vojensky angažovat.

Foto: Jason Reed , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Západní mocnosti zase jednou kopou v hloubkách, aby vydolovaly omluvu pro vojenskou intervenci,“ uvedla Nová Čína ve svém komentáři, který nelze považovat podle BBC za oficiální linii Pekingu, ale ukazuje obavy čínských komunistických předáků z možného zásahu Západu v Sýrii.

Obamovo vyjádření, že pokud by Sýrie použila chemické zbraně, nebo by přemisťovala jejich zásoby, tak může změnit přístup, označila Nová Čína za „nebezpečné a nezodpovědné“. Připomenula, že „zahraniční křižáci“ ze západních zemí by do Sýrie přinesli jen více nenávisti a násilí. Zmínila dopady intervencí do Somálska, Iráku a Libye.

Čína americké stanovisko odsoudila ještě tvrději než Moskva, která v úterý uvedla, že je třeba jednat v souladu s Chartou OSN. [celá zpráva]

Obě tyto země jsou dlouhodobě proti tvrdšímu postupu vůči Sýrii a v Radě bezpečnosti vetují sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám