Hlavní obsah

Obama varoval Asada, aby nepřemisťoval chemické zbraně, jinak zasáhne

Washington/Damašek
Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama v noci na úterý prohlásil, že pokud by syrský režim použil chemické zbraně, mohlo by to vést ke změně pohledu na intervenci. Dodal, že i samotné přesuny chemického arzenálu by mohly mít následky. Jde o reakci na nepotvrzené zprávy, že Sýrie přemisťuje svůj chemický arzenál. Rusko Obamovo prohlášení odsoudilo.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Prezident USA Barack Obama

Článek

"Dosud jsem nevydal rozkaz vojensky zasáhnout v Sýrii," citovala BBC z Obamova prohlášení. "Červenou linií pro nás je, když uvidíme, že se přemisťuje velké množství chemických zbraní, nebo kdyby byly použity. To by mohlo změnit moje propočty. To by se netýkalo jen Sýrie. Vyvolalo by to obavy spojenců v regionu včetně Izraele.“

Sýrie má čtvrté největší zásoby chemických zbraní na světě. Během konfliktu přiznala, že je vlastní, když uvedla, že by je použila v případě zahraniční intervence. [celá zpráva]

Podle zpravodaje BBC ve Washingtonu mají Spojené státy neověřené informace, že syrské jednotky přemisťují zásoby chemických zbraní.

Obama varoval syrský režim den poté, co skončila pozorovací mise OSN v Sýrii UNSMIS. Ta měla pomoci realizovat mírový plán bývalého zmocněnce pro Sýrii Kofiho Annana. Ten z funkce odstoupil a zmocněncem OSN pro Sýrii se stal alžírský diplomat Lachdar Brahímí.

Ruská reakce

Na Obamovo prohlášení tvrdě zareagoval na schůzce s vrcholnými čínskými diplomaty ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Vyzval západní země, aby nezačínaly jednostranné akce proti syrskému režimu. Rusko a Čína se podle něho dohodly, že porušení mezinárodního práva a Charty Organizace spojených národů (OSN) budou považovat za nepřijatelné, napsala agentura AP.

Rusko s Čínou se "řídí striktně mezinárodním právem a principem obsaženým v Chartě OSN a nedovolí jejich porušení. To je jediné správné směřování v dnešních podmínkách," řekl Lavrov.

V bojích zahynula válečná reportérka

V pondělí zahynulo při bojích podle opozice nejméně 44 lidí. Lidé umírali v Damašku, Dará i v Halabu. Mezi oběťmi z posledního města je i japonská novinářka Mika Jamamotová, 45letá válečná reportérka pracující pro Japan Press. Ve městě se pohřešují ještě tři další novináři, Libanonka, Turek a arabský dopisovatel jistého amerického média.

Reklama

Výběr článků

Načítám