Hlavní obsah

Obama si potřásl rukou s Castrem, Mandelův pohřeb spojil i nepřátele

– Johannesburg • Aktualizováno

Na pietním aktu při rozloučení s Nelsonem Mandelou se na jednom místě, stadiónu v Johannesburgu, sešli světoví politici, kteří se běžně nesetkávají - americký prezident Barack Obama a jeho kubánský protějšek Raúl Castro. Nečekaně si potřásli rukou a prohodili i několik slov. Castro se usmíval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Barack Obama se v JAR pozdravil s Raúlem CastremVideo: Reuters

 
Článek

Obama se cestou na pódium, kde pronesl smuteční řeč, zastavil u Raúla Castra a pozdravil se s ním jako s prvním, přestože obě země mají napjaté vztahy od roku 1959, kdy byl na Kubě svržen proamerický diktátorský Batistův režim.

CNN Obamův krok komentovala tak, že tím vzdal Mandelovi tu největší poctu. Raúlův bratr Fidel Castro výrazně podporoval boj proti apartheidu. Fidel ale nepřijel kvůli chatrnému zdraví.

Obama ve svém projevu zdůraznil, že Mandela nešel cestou násilí, vyhnul se odplatě a osvobodil tak vězně i věznitele. [celá zpráva]

Šéf Bílého domu si potřásl rukou i s brazilskou prezidentkou Dilmou Rousseffovou, která letos zrušila návštěvu USA, kvůli tomu, že její hovory monitorovala americká tajná služba NSA.

Mandela dokázal sjednotit lidi i po smrti, protože na pohřeb přijeli státníci, kteří by se jinak jen stěží potkali. Kromě Obamy a Castra na pietu dorazili íránský prezident Hasan Rúhání, levicový venezuelský prezident Nicolás Maduro nebo afghánský prezident Hamíd Karzáí a prezident Jižního Súdánu Salva Kiir Mayradit.

Piety se účastnil i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás a velmi kontroverzní zimbabwský prezident Robert Mugabe. Ten také bojoval proti rasismu, v Zimbabwe ale po jeho vítězství nevznikl „duhový národ”, zabavoval se tam však majetek bílým farmářům. Další spornou postavou byl gambijský prezident Jahja Džammáh.

Reklama

Výběr článků

Načítám