Hlavní obsah

ON-LINE: WHO rozhodne o vyhlášení stavu globální nouze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet obětí i nakažených novým typem koronaviru stále stoupá. Z nejčerstvějších údajů vyplývá, že v Číně si virus vyžádal životy 132 lidí, dalších téměř 6000 je nakažených, píše agentura DPA. Lékaři upozorňují, že epidemie bude trvat ještě několik měsíců, minimálně do jara, ale spíše až do léta a onemocní další desetitisíce lidí. Britská společnost British Airways zrušila s okamžitou platností všechny lety do Číny. Vývoj kolem nákazy sledujeme on-line.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé skupují v Šanghaji rouškyVideo: Reuters

 
Článek

17:43 - WHO svolala na čtvrtek další schůzku svého krizového štábu. Ten rozhodne, zda epidemie koronaviru představuje globální stav zdravotní nouze.

17:05 - První případ nákazy novým koronavirem hlásí Finsko. Zdravotníci v Laponsku potvrdili pozitivní výsledek testu u čínského turisty, který si stěžoval na zdravotní potíže.

16:38 - Německé aerolinky Lufthansa přerušily do 9. února veškerá letecká spojení s Čínou kvůli koronaviru. Opatření se týká i jejich sesterských společností.

16.32 - Testy nepotvrdily nákazu koronavirem u pacientky, která byla v úterý převezena na Bulovku. Informovala o tom Hygienická stanice Hlavního města Prahy.

15:34 - Dva Češi, kteří se ocitli uvězněni v odříznutém čínském městě Wu-chan, čekají na pomoc české diplomacie stále marně. Černínský palác se snaží vyjednat jejich transport s Francií, která do Číny posílá letadla na evakuaci vlastních obyvatel, příslib pomoci z Paříže ale dosud nepřišel. „Stále o tom intenzivně jednáme,” sdělilo ministerstvo zahraničí Novinkám.

14:26 - První nakažené novým koronavirem hlásí také Dubaj ze Spojených arabských emirátů. Onemocněla čtyřčlenná čínská rodina, která do země přicestovala z ohniska epidemie v čínské provincii Wu-chan. Ve středu o tom informovalo tamní ministerstvo zdravotnictví. Jedná se o první potvrzené případy v oblasti Blízkého východu.

14:08 - Švédský nábytkářský řetězec Ikea dočasně uzavírá asi polovinu svých obchodních domů v Číně kvůli nákaze nebezpečným typem koronaviru. Zaměstnanci mají zůstat doma až do odvolání tohoto opatření.

14:06 - Americký řetězec Starbucks v Číně zavřel kvůli koronaviru víc než polovinu z 4300 svých kaváren. Snaží se tak chránit své zaměstnance a bránit šíření viru, informovaly servery CNN a BBC.

Starbucks v Číně zavřel přes polovinu svých poboček kvůli koronaviru

Ekonomika

14:02 - Po společnosti British Airways zastavuje všechny lety do Číny také indonéská Lion Air a korejská Soul Air.

13:56 - Boj proti koronaviru je z pohledu čínské národní zdravotní komise v „kritické fázi”. Mluvčí Mi Feng řekl ve středu na tiskové konferenci v Pekingu, že drastická opatření jsou „jediný způsob, jak zabránit dalšímu šíření nákazy“. Účinná je podle jeho slov izolace - od nemocných, podezřelých případů nebo ohrožených osob.

13:39 - Německo evakuuje svých 90 občanů z Wu-chanu, odkud se šíří koronavirus, zřejmě v sobotu, napsal server týdeníku Spiegel. Po návratu zůstanou nejprve v izolaci.

12:16 - Podle ministerstva zdravotnictví bylo 20 vzorků testovaných dosud v ČR kvůli podezření na koronavirus negativních. Na výsledky dalších čtyř se čeká.

Testy vyloučily v Česku koronavirus u 20 lidí, čtyři další čekají na výsledek

Domácí

11:51 - České ministerstvo zahraničí doporučuje českým občanům cestovat do Číny jen v nezbytně nutných případech. Reaguje tak na zvýšení riziko nákazy novým koronavirem, který v zemi vyvolal epidemii.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

10:56 - Italští hoteliéři se obávají ztrát, do nichž se mohou propadnout kvůli současné situaci s nákazou novým koronavirem. Máme mnoho zrušených rezervací a přibývají storna především od skupin a cestovních kanceláří,“ uvedl prezident svazu hotelů Bernabò Bocca a pokračoval: „Připravujeme se na vážné škody a rozhodně to nebudou malé ztráty.“

Čínští turisté jsou pro Itálii jedním z nejvýznamnějších klientů. Města jako Řím či Benátky milují a v období mimo turistickou sezonu, kam spadají oslavy čínského nového roku, přináší Itálii značné finance, připomíná agentura ANSA. Čínští turisté utratili v roce 2018 v Itálii 650 milionů euro. Zemi v ten rok navštívilo 5,3 milionu Číňanů.

10:24 - Pekingu přibývá pacientů nakažených koronavirem, oznámily zdravotní služby města. V čínské metropoli je nově 11 případů, celkem jich je 102.

9:56 - Další žena s podezřením na koronavirus byla hospitalizována v pražské Nemocnici na Bulovce. Nyní se čeká na výsledky testů. V Praze se prověřovalo od pátku sedm lidí.

9:42 - Češi začali kvůli šíření koronaviru odkládat své cesty do Číny, úplně je zatím neruší, uvedli prodejci letenek. Zájem o nové letenky je mizivý.

9:11 - Epidemie koronaviru nepříjemně dopadá na německé koncerny, které mají čínské zaměstnance nebo spolupracují s čínskými podniky. Ty nechávají čínské zaměstnance pracovat z domova a ruší služební cesty do Číny.

Koronavirus dopadá na německou ekonomiku

Ekonomika

8:51 - Čína předala Rusku informace o genomu nového koronaviru, který se od prosince šíří z Číny. Obě země začaly pracovat na přípravě vakcíny.

8:50 - Čínský odborník na respirační onemocnění Čung Nan-šan řekl, že přibližně za týden nebo deset dní epidemie dosáhne vrcholu a potom výskyt nových případů opadne. Jiní předpokládají, že virus bude řádit do léta.

8:48 - Odborníci se dohadují, zda by se měl kvůli koronaviru vyhlásit stav nouze. Jedni upozorňují na komplikace s tím spojené, další naopak na to, že argumenty, které WHO už dvakrát vznesla proti vyhlášení, už padly.

Foto: Dr Julian Druce - Vidrl, The Doh, Reuters

Koonavirus 2019-nCoV se podařilo izolovat australským vědcům.

8:46 - Společnost Volkswagen pozastavila do odvolání všechny služební cesty svých zaměstnanců do Číny i v rámci této země. Firma současně rozhodla, že její pracovníci v Pekingu budou od pondělí až do 17. února pracovat z domova.

8:38 - Britská letecká společnost British Airways oznámila, že s okamžitou platností ruší kvůli epidemii koronaviru všechny přímé spoje s pevninskou Čínou. Učinila tak krátce poté, co britské ministerstvo zahraničí vyzvalo, aby Britové do země necestovali, pokud to není nezbytně nutné. Na stránkách britských aerolinek nyní není možnost rezervovat lety do Číny v lednu ani v únoru.

8:30 - „Epidemie bude trvat minimálně do jara, ale spíše až do léta, teprve potom ustoupí,“ řekl David Fisman z university v Torontu, který je autorem analýzy viru pro Mezinárodní společnost infekčních chorob.

Souhlasí s ním také Alessandro Vespignani z Northeastern University v Bostonu, který je součástí skupiny zkoumající nový typ koronaviru. „To není něco, co skončí příští týden nebo příští měsíc,“ uvedl. Jejich slova potvrzují i nejnovější statistické údaje.

U zhruba deseti tisíc lidí je podezření, že jsou nakažení. Čeká se na výsledky testů. V Česku se zatím žádné podezření nepotvrdilo.

5:15 - Japonsko a Spojené státy zahájily evakuaci svých občanů z Číny. V Tokiu přistál ve středu charterový letoun s více než dvěma stovkami Japonců na palubě, kteří opustili Wu-chan, epicentrum nákazy. Pro zbývajících 450 japonská vláda zařizuje další letadla.

Brzo ráno odstartoval z města také letoun se 240 občany Spojených států. Letadlo si objednala vláda ve Washingtonu pro evakuaci zaměstnanců amerického konzulátu ve Wu-chanu a dalších Američanů. Během mezipřistání pro tankování ve městě Anchorage na Aljašce podstoupí cestující další kontrolu, zda nepřenášejí virus. Ve Wu-chanu žije kolem tisícovky Američanů, připomíná DPA.

Čeští studenti z Wu-chanu odletí francouzským speciálem

Domácí

Evakuaci svých občanů plánují i další země, například Francie či Německo.

Ve snaze zabránit šíření nákazy, čínské úřady izolovaly kromě Wu-chanu i dalších 16 měst. V karanténě se nachází kolem 50 milionů lidí.

Vědci z australského Ústavu Petera Dohertyho pro infekce a imunitu podle agentury DPA oznámili, že se jim podařilo koronavirus vyšlechtit v laboratorních podmínkách. Nyní mohou ve spolupráci s ostatními odborníky a Světovou zdravotnickou organizací (WHO) hledat lék, který by proti viru fungoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám