Hlavní obsah

Nigerijská opozice ohlásila vítězství v prezidentských volbách

Aktualizováno

Koalice nigerijských opozičních stran ohlásila vítězství v ostře sledovaných prezidentských volbách. Volební komise sice vítězství opozičního kandidáta a bývalého vůdce vojenské junty Muhammada Buhariho nepotvrdila, v pondělí ale uvedla, že průběžné výsledky sobotních voleb ukazují na jeho vítězství.

Foto: Akintunde Akinleye, Reuters

Opoziční kandidát na prezidenta a bývalý vůdce nigerijské vojenské junty Muhammad Buhari

Článek

Pokud by Buhari vyhrál a nahradil stávajícího prezidenta Goodluck Jonathana, bylo by to poprvé v této největší a nejbohatší africké zemi, kdy opoziční kandidát ve volbách sesadil stávajícího prezidenta.

Podle mluvčího opozičního Všepokrokového kongresu (APC) Laie Mohammeda jsou Nigerijci nyní „svědky historické události“.

„Je to v Nigérii poprvé, co byla stávající vláda sesazena čistě demokratickými prostředky,“ uvedl mluvčí v domě, kde Buhari sleduje volební výsledky.

Foto: Afolabi Sotunde, Reuters

Nigerijský prezident Goodluck Jonathan

Panují obavy, že po oznámení výsledků vypuknou násilnosti jako po prezidentských volbách v roce 2011, kdy přišlo o život kolem jednoho tisíce lidí.

Pět let vlády prezidenta Goodluck Jonathana provázely korupční skandály a povstání islamistických radikálů z Boko Haram, poznamenala Al-Džazíra. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám