Hlavní obsah

NATO po ztrátách v Afghánistánu varuje, že stažení by vedlo k tragédii

Novinky, BBC,
Londýn
Aktualizováno

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer v noci na úterý v Londýně varoval, že odchod z Afghánistánu by měl tragické následky a znamenalo by to posílení al-Kajdy a šíření terorismu. Hlasy po odchodu sílí, protože v červenci v bojích v této zemi zatím padlo 55 aliančních vojáků, především Američanů. To je nejvíc od zahájení konfliktu v roce 2001.

Článek

Generální tajemník NATO volil při vystoupení před vojenskými specialisty a odborníky tvrdá slova: „Kdybychom odešli, Afghánistán by padl do rukou Tálibánu, což by mělo devastující efekt na tamní lid, zejména na ženy.“ Tálibán by zavedl islámské právo šaría.

Doplnil, že by to ale především otřáslo celou oblastí a ohrožovalo i Západ. „Pákistán by pocítil dopady se všemi vlivy na mezinárodní bezpečnost. Střední Asie by viděla, jak se šíří extremismus. Al-Kajda by mohla volně působit a její teroristické ambice jsou globální.“

Podle něj si NATO uvědomuje, že mise je klíčová pro bezpečnost členských zemí. „Stejně jako jsme mohli mít během studené války zajištěnu téměř dokonalou bezpečnost, musíme si uvědomit, že v současnosti vyžaduje zajištění bezpečnosti angažmá ve vzdálených oblastech - angažmá, které je nebezpečné, drahé a s otevřeným koncem bez záruky úspěchu."

Sheffer ve své řeči také podtrhl, že je nutné, aby členové aliance více a rovnoměrněji sdíleli náklady. Mnozí totiž nechtějí posílat vojáky do oblastí bojů a nechtějí se příliš angažovat v Afghánistánu, či je jejich angažmá spíše jen symbolické.

Tálibán pokračuje v útocích

Váhu slov generálního tajemníka NATO potvrzují poslední zprávy z Afghánistánu. V úterý Tálibán napadl čtyři budovy na východě země v Gardezu - policejní stanici, velitelství policie, kancelář zpravodajské služby a sídlo guvernéra. Akce se účastnilo několik sebevražedných atentátníků, dva byli v ženských šatech a na hlavě měli burky. Šest radikálů při koordinovaném útoku zahynulo, dva se odpálili, čtyři padli v přestřelce. Zahynuli i čtyři policisté.

Další útok byl podniknut v Džalabádu nedaleko u pákistánských hranic. Dva radikálové se tam pokoušeli proniknout na letiště, které využívají koaliční síly a afghánští vojáci.

V pondělí v Afghánistánu nálož nastražená u silnice zabila čtyři americké vojáky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám