Hlavní obsah

Nárok na americké vízum má čtvrt milionu Afghánců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Afghánistánu je stále 250 tisíc Afghánců s nárokem na zvláštní americké vízum. To je příliš velký počet na to, aby je USA stačily evakuovat. Země navíc oznámila, že evakuace skončí do 36 hodin.

Foto: Us Air Force, Reuters

Evakuovaní Afghánci nastupují na kábulksém letišti do amerického transportního letadla C-17A Globemaster III

Článek

Deník The New York Times napsal, že i kdyby se podařilo udržet současnou rychlost evakuací 20 tisíc lidí denně, celá skupina by se z Afghánistánu nedostala ani do 31. srpna, kdy měla původně evakuace skončit.

Radikální hnutí Tálibán během srpna při bleskové ofenzívě v řádu dní ovládlo takřka celý Afghánistán. Hlavní město Kábul tálibové obsadili 15. srpna. Od té doby se snaží z Afghánistánu dostat cizinci i afghánští spolupracovníci západních misí s rodinami. Dosud USA evakuovaly 82 300 lidí, nejnověji evakuaci ohrožuje konkrétní hrozba teroristického útoku na kábulském letišti.

Tajná noční operace v Kábulu: Vrtulníky bundeswehru přepravily do bezpečí 21 lidí

Svět

Na zvláštní americké vízum mají nárok tlumočníci, poradci a další Afghánci, kteří během dvaceti let působení USA v Afghánistánu spolupracovali s americkou vládou nebo s americkými organizacemi. Nárok na vízum mají také rodinní příslušníci těchto lidí, protože panuje obava ze msty Tálibánu.

100 až 300 tisíc lidí. Přesné číslo nikdo nezná

USA ale neoznámily, kolik těchto lidí je stále v Afghánistánu. NYT napsal, že je nemožné získat přesné údaje. Odhad o 250 tisíc Afgháncích, kteří jsou stále v zemi, je založen na zprávách o zaměstnanosti v Afghánistánu, jež ročně zveřejňovalo ministerstvo obrany. Existují i jiné odhady, podle nichž má nárok na víza 100 000 až 300 tisíc lidí. Jeden výpočet dokonce hovoří o milionu Afghánců, kteří jsou stále v zemi a mají nárok na zvláštní vízum. V zemi žije 38 milionů.

Tálibán si neví rady s mezinárodním letištěm v Kábulu. O pomoc požádal Turky

Svět

K odhadům počtu Afghánců s nárokem na vízum se používaly zprávy ministerstva obrany o počtu zaměstnaných Afghánců, o délce jejich kontraktů a odhadované velikosti jejich rodin. Zařazeni mohou být do dvou vízových programů - jeden předpokládá udělení zvláštních víz tlumočníkům, poradcům a překladatelům, kteří pracovali pro americké velvyslanectví a americkou armádu, druhý je určen těm, kdo pracovali pro americké organizace a na projektech podporovaných USA.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám