Hlavní obsah

Tajná noční operace v Kábulu: Vrtulníky bundeswehru přepravily do bezpečí 21 lidí

Kábul
Aktualizováno

Tajnou záchrannou misi, do níž byly nasazeny helikoptéry Airbus H145M, provedli vojáci německé armády v noci na středu. Do akce byly zapojeny speciální jednotky a Němce jistili američtí vojáci se svými vrtulníky, píše server týdeníku Focus. Do bezpečí se tak dostala skupina 21 německých občanů. Akci potvrdil náčelník generálního štábu německých ozbrojených sil Eberhard Zorn.

Foto: Profimedia.cz

Vrtulník Airbus H145M nasazený do tajné operace.

Článek

Bundeswehr nasadil vojenské helikoptéry Airbus H145M a jeho vojáci shromáždili evakuované na sběrném místě, odkud je svými vrtulníky transportovali na letiště američtí vojáci. „Operace byla provedena v noci,“ řekl Zorn.

V případě evakuace přímo z města hrozí vysoká míra rizika útoku. „Ale nikoliv teroristický útok ze strany Tálibánu,“ řekl Zorn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tisíce lidí čekají u kábulského letiště na evakuaci.Video: Reuters

„Tálibán v zásadě zaručuje bezpečnost, konkrétně bezpečnost kolem letiště prostřednictvím jeho kontrolních bodů, ale také v případě konvojů, které se uskutečňují,“ dodal.

Americké a britské úřady varují před cestou na letiště v Kábulu

Svět

Ve čtvrtek ráno v 7:15 místního času odstartovalo z uzbeckého Taškentu další transportní letadlo A400M směrem do Kábulu.

Německo by mělo ukončit evakuaci během čtvrtka, v posledních letounech by měli být i němečtí vojáci, píše server deníku Bild.

Do středečního večera bundeswehr evakuoval z Kábulu prostřednictvím 34 letů celkem 5193 lidí, z nichž bylo více než 3600 Afghánců. Celkově bundeswehr transportoval osoby ze 45 zemí.

„Pokusíme se evakuovat co nejvíc lidí do poslední vteřiny, posledního letadla,“ řekla ministryně obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová (CDU).

Maďaři evakuaci skončili

Maďarsko evakuaci z Afghánistánu ukončilo. Z Kábulu dostalo 540 lidí, mezi nimi byli kromě Maďarů také Američané, Rakušané a občané Afghánistánu, oznámil ministr obrany Tibor Benkö. S evakuací země začala 19. srpna. „Naše letadla letěla z Kábulu do Uzbekistánu celkem čtrnáctkrát. Na přípravu jsme měli dvacet hodin,“ dodal velitel maďarských ozbrojených sil Romulusz Ruszin-Szendi.

Maďarská letadla evakuovala celkem 57 afghánských rodin, včetně 180 dětí. „Podařilo se nám evakuovat osmdesát procent Afghánců, kteří za uplynulá léta spolupracovali s maďarskou armádou,“ konstatoval ministr obrany.

Reklama

Výběr článků

Načítám