Hlavní obsah

Moskvané smějí na procházky. Ovšem dle rozvrhu

Právo, doh
Moskva
Aktualizováno

Moskva vstoupila do další fáze uvolňování omezení vyhlášených kvůli koronaviru. Kromě obchodů s potravinami tak mohly nově otevřít i ostatní prodejny, provoz směly obnovit i provozovny vybraných služeb, kde je omezen přímý kontakt se zákazníky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé v Moskvě mohou na procházky, otevřely i další obchodyVideo: Reuters

 
Článek

Moskvané mohli také poprvé ven na procházky, zatím však pouze v testovacím režimu a dle časového rozvrhu podle místa bydliště. Komplikovaný systém vycházek se stal téměř obratem terčem vtipů populárních ruských komiků.

Experti: Nový lék má slibné výsledky

Otevřely i všechny parky v metropoli kromě moderního parku Zarjadje. „Devět týdnů izolace byla těžká zkouška, ale nebyla nadarmo,“ vzkázal starosta Sergej Sobjanin s tím, že další uvolňování bude záviset na aktuální situaci.

V Rusku také začalo klinické testování nového léku nazvaného avifavir. Ten má zhruba devadesátiprocentní účinnost u 188 dosud testovaných pacientů s covidem-19, řekl mluvčí výzkumného centra pro infekční onemocnění Vladimir Čulanov.

V Moskvě přepočítali oběti koronaviru, je jich dvakrát tolik

Koronavirus

Celkový počet hlášených případů v Rusku překročil hranici čtyř set tisíc, ke včerejšku bylo hlášeno téměř 415 tisíc infekcí a 4855 úmrtí. Úřady také oznámily, že v zemi za neděli přibylo 9268 pozitivně testovaných, více než devět tisíc nových případů bylo zaznamenáno už druhý den po sobě. Oproti sobotě přibylo v neděli také nových úmrtí, téměř polovinu ze 162 obětí tvoří lidé z Moskvy.

Přispívat k tomu může ale i odlišná metodika. Zatímco ruské ministerstvo zdravotnictví minulý týden vydalo pokyn, aby se za oběti koronaviru označovali jen lidé bez jiných potenciálně smrtelných komplikací, Moskva ohlásila, že naopak zpřísní kritéria a bude zahrnovat i oběti, u nichž existuje i pouhé podezření na smrt způsobenou koronavirem. Hlavní město nyní více než zdvojnásobilo počet obětí, které původně ohlásilo za duben.

Reklama

Výběr článků

Načítám