Hlavní obsah

Mladým afghánským fotbalistkám se podařilo odejít do Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islámábád

Přes hraniční přechod Torcham přešly v úterý afghánské fotbalistky, které utekly do Pákistánu před vládou Tálibánu, uvedl pákistánský anglojazyčný server Dawn. V noci na úterý jim pákistánská vláda vydala humanitární víza, která jim umožnila přejít do země i s rodinami.

Foto: Wali Sabawoon, ČTK/AP

Ozbrojená vozidla humvee v rukou Tálibánu

Článek

Fotbalové juniorky čelily výhrůžkám ze strany Tálibánu, protože se věnovaly sportu. Původně měly odletět do Kataru a být ubytovány v prostorách pro mistrovství světa v kopané naplánované na rok 2022.

V zemi však zůstaly po pumovém výbuchu u kábulského letiště.

Zatímco členky národního ženského týmu odletěly ze země poslední srpnový týden, což zajistila australská vláda, mládežnický ženský tým nemohl opustit zemi, protože jeho členky neměly pasy a další nutné dokumenty. Skrývaly se a snažily se vyhnout tálibům.

Není nutné, aby hrály kriket, řekl Tálibán a zakázal ženám sportovat

Svět

Záchranu 32 mladých sportovkyň a jejich rodinných příslušníků do Pákistánu iniciovala britská nevládní organizace Fotbal za mír spolu s pákistánskou vládou a pákistánskou fotbalovou federací, která není uznávána FIFA.

To byl problém, protože pákistánský premiér Imran Chán chtěl mladé hráčky pustit do země, pokud o to FIFA požádá. Nakonec se jim vláda rozhodla pomoci i bez zapojení FIFA.

Děvčata zůstanou v Pákistánu, budou bydlet v budovách pákistánské fotbalové federace v Láhauru.

Reklama

Výběr článků

Načítám