Hlavní obsah

Mezinárodní bojová mise v Afghánistánu slavnostně končí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul
Aktualizováno

Severoatlantická aliance v pondělí uspořádala v Kábulu slavnost k ukončení bojové mise ISAF v Afghánistánu, při které byla stažena vlajka u velitelství. Mise oficiálně skončí 31. prosince, od 1. ledna si koalice ponechá v Afghánistánu pouhých 13 000 vojáků, zatímco v roce 2011 jich v této asijské zemi bylo 140 000, připomněla agentura AP.

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Vojáci sil ISAF na rozlučkové slavnosti

Článek

V prvních několika měsících příštího roku si USA ponechají v Afghánistánu 10 800 vojáků, což je zhruba o tisícovku víc, než se původně plánovalo. Stahování svých sil pak USA obnoví tak, aby do konce roku 2015 zůstalo v Afghánistánu 5500 Američanů.

Pokračující vojenskou přítomnost USA a NATO v zemi umožňují bezpečnostní dohody, které podepsal nový afghánský prezident Ašraf Ghaní s Washingtonem a Severoatlantickou aliancí.

Pondělní stažení vlajky bylo podle agentury AP prvním ze dvou ukončovacích ceremonií. Americký generál John F. Campbell, který velí silám ISAF v oblasti, uvedl, že mise nyní převezme roli zaměřující se na výcvik a podporu afghánských bezpečnostních sil.

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Generálové Joseph Anderson (vpravo) a General John F. Campbell (uprostřed) salutují na ceremoniálu k ukončení bojových misí v Afghánistánu

Campbell zdůraznil, že afghánské bezpečnostní síly jsou schopné zajistit bezpečnost v zemi navzdory tomu, že jejich ztráty letos vzrostly z loňských 4350 na letošních 4634 mrtvých. I tak se ale budou moci američtí vojáci ještě rok zapojovat do bojových operací. Americký prezident Barack Obama rovněž nedávno povolil americkým vojákům ještě rok přímo se zapojovat do bojových operací proti Tálibánu a dalším ozbrojencům, kteří budou přímo ohrožovat bezpečnost amerických oddílů nebo afghánské vlády.

Násilí pokračuje, bojové nasazení nekončí

Povstalecké hnutí Tálibán v posledních měsících dále vystupňovalo své útoky, které pokračovaly i pondělí, když sebevražední atentátníci přepadli policejní stanici v jihoafghánské provincii Kandahár. Mluvčí provinčního guvernéra sdělil, že policistům se podařilo trojici útočníků zlikvidovat. Počet obětí atentátu zatím není znám.

V neděli při náletu bezpilotního letadla v Afghánistánu zahynulo devět bojovníků pákistánského Tálibánu ukrytých v horách u hranic.

Foto: Massoud Hossaini, ČTK/AP

Generál sil ISAF Joseph Anderson (vlevo) balí vlajku mise.

Češi zůstanou

Ceremoniál se v Kábulu uskutečnil 13 let po invazi zahraničních vojsk do Afghánistánu, jejímž cílem bylo svržení vlády radikálního muslimského hnutí Tálibán.

To odmítlo vydat vedení al-Káidy, které stálo za teroristickými útoky na New York a Washington z 11. září 2001. Jednotlivé země zapojené do činnosti ISAF postupně stahovaly své vojáky. Ve čtvrtek své působení v zemi ukončili Poláci, kteří v misi ztratili 45 vojáků.

Čeští vojáci budou v zemi působit i v následujících dvou letech. Počítá se s až 310 lidmi pro jednu z operací NATO a se zhruba 20 lidmi na ochranu českého zastupitelství v Kábulu. Dalších až 20 vojáků by mohlo pomáhat afghánským silám v boji proti drogám. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám