Hlavní obsah

Čeští vojáci budou působit v Afghánistánu, Africe i na Balkáně, odklepli poslanci

Novinky, Václav Lang

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Poslanci v pátek souhlasili s vládním návrhem na zahraniční mise českých vojáků. Ti by se v letech 2015 a 2016 měli zapojit do operací v Afghánistánu, na Balkáně a v některých afrických zemích. Zákon už schválil Senát.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

Podle návrhu ministerstva obrany mají čeští vojáci v následujících dvou letech nadále působit v misích v Afghánistánu, Mali nebo na Balkáně. Počítá se ale i s jejich zapojením do misí v severní Africe, na Blízkém východu a Sahelu.

Pro hlasovalo 133 poslanců z přítomných 176. Proti byli všichni poslanci KSČM.

Nejvíce v Afghánistánu

Nejvíce českých vojáků by mělo v příštích dvou letech působit v Afghánistánu, kde se počítá až s 310 lidmi pro jednu z operací NATO a se zhruba 20 lidmi na ochranu českého zastupitelství v Kábulu. Dalších až 20 vojáků by mohlo pomáhat afghánským silám v boji proti výrobě a distribuci drog.

Až 20 vojáků by mělo působit na Balkáně. Vláda počítá také s nasazením vojáků v oblasti severní Afriky, Sahelu a Blízkého východu. V současnosti je několik desítek českých vojáků na misi Evropské unie v Mali, v prvním pololetí příštího roku má v celém regionu – tedy i na pozorovatelské misi na Sinajském poloostrově – působit až 70 lidí, jejichž počet by v případě potřeby mohl od 1. července 2015 stoupnout až na 220.

Náklady na vyslání sil a prostředků do zahraničních operací se v roce 2015 předpokládají ve výši 1,48 miliardy korun a v roce 2016 se počítá s částkou 1,72 miliardy korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám