Hlavní obsah

Macron odmítl Čínu poučovat o lidských právech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Francouzský prezident Emmanuel Macron na závěr své návštěvy Číny - podobně jako dříve jeho český protějšek Miloš Zeman - odmítl veřejně poučovat Peking o dodržování lidských práv. Nemá to prý smysl. Francie s Čínou v těchto dnech uzavřela významné obchodní dohody, včetně dodávky 184 dopravních letounů Airbus.

Foto: Charles Platiau, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron s manželkou během prohlídky Zakázaného města v Pekingu.

Článek

„Mezi námi jsou rozdíly, které souvisejí s naší historií, s našimi hlubokými filozofiemi, s povahou našich společností,” řekl Macron během společné tiskové konference se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

Před návštěvou v Číně podle AFP francouzský prezident slíbil, že otázku projedná s čínskou hlavou státu soukromě. Veřejně ale o tom hovořit odmítl navzdory výzvě organizací hájících lidská práva, včetně Human Rights Watch či jednoho sdružení ujgurské menšiny žijící na západě Číny.

„Je to naprosto neúčinné, věřím v diplomacii vzájemného respektu, musíme pracovat dlouhodobě,” reagoval Macron.

Upřednostnil byznys?

Francouzský prezident během své návštěvy potvrdil, že otázku lidských práv se Siem projednával. Řekl, že čínský prezident ví o obavách Evropy o lidská práva v Číně. „Vím, že pro něj je toto téma důležité,” tvrdil Macron.

Francouzský prezident ve středu v Číně ukončil třídenní návštěvu, během níž Čína mimo jiné slíbila, že si objedná 184 letadel Airbus A320. Francouzská firma Areva má také získat zakázku na výstavbu továrny na zpracování použitého jaderného paliva v Číně a Peking přislíbil zrušit embargo na dovoz francouzského hovězího masa.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám