Hlavní obsah

Macron přicestoval na návštěvu Číny, jde mu hlavně o obchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Francouzský prezident Emanuel Macron zavítal do Číny. Podobně jako dříve český prezident Miloš Zeman přicestoval Macron do říše středu, aby vyztužil vzájemné ekonomické vztahy obou zemí. V pondělí o tom informoval server France 24.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching během jednání

Článek

Francouzský prezident se po příjezdu nechal slyšet, že takzvaná Hedvábná stezka nesmí být jednosměrná. „Tyto cesty se nesmějí stát novým nástrojem hegemonie a učinit ze zemí, kterými procházejí, vazaly (Číny),” prohlásil v pondělí Macron.

Termín Hedvábná stezka dříve označoval obchodní trasu spojující čínské město Čchang-an s Malou Asií a Středozemním mořem. Její délka dosahuje asi osmi tisíc kilometrů.

Čínský prezident Si Ťin-pching oznámil svůj ambiciózní plán nové Hedvábné stezky v roce 2013 a na loňském květnovém summitu do něj slíbil investovat 124 miliard dolarů. Peking tvrdí, že cílem stezky je posílit obchodní vztahy Číny s Evropou a dalšími zeměmi. Řada západních států ale Peking podezírá, že chce tímto způsobem především ještě silněji rozšiřovat svou moc. Upozorňují také, že Čína své projekty nastínila jen velmi vágně a že není jasné, zda budou otevřeny Evropanům.

Místo pro Evropany

Svou první návštěvu Číny ve funkci zahájil Macron symbolicky zastávkou ve městě Si-an, kde začínala starobylá Hedvábná stezka. „Hedvábná stezka nebyla v minulosti jen čínská,” řekl Macron v projevu před akademiky, studenty a podnikateli v paláci, který byl za dynastie Tchang více než 220 let královskou rezidencí. „Stezky mohou být jedině sdílené. Nemohou být jednosměrné,” prohlásil Macron.

Francouzský prezident, který přicestoval do Číny s delegací 50 podnikatelů, vyjádřil naději, že francouzské firmy získají větší přístup na čínské trhy. Doufám v nový začátek vztahů EU a Číny na základě "rovných pravidel", prohlásil Macron.

Reklama

Výběr článků

Načítám