Hlavní obsah

Čína si objedná 184 letadel od Airbusu, oznámil Macron

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína si od evropského výrobce letadel Airbus objedná 184 kusů modelu A320, oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron po jednání s prezidentem Si Ťin-pchingem. Informoval o tom server Bloomberg. Francie vlastní 11,1 procenta společnosti, která navíc sídlí ve francouzském Toulouse.

Foto: Reuters

Airbus A320

Článek

Podle agentury Reuters hodnota objednávky přesahuje 18 miliard dolarů (385 miliard korun). Prvních 13 letadel má Airbus do Číny dodat v letech 2019 a 2020. Jde o jednu z největších objednávek. Do Pekingu tak bude směřovat téměř čtvrtina dodávek Airbusu.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Francouzský prezident Emmanuel Macron a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching během jednání.

Čínská vláda uvedla, že chce zachovat mezi objednávkami letounů od Airbusu a jeho amerického konkurenta Boeingu rovnováhu. Od něj Čína loni v listopadu objednala 300 letadel.

Čína letadla vždy objednává jako jeden subjekt, následně je rozděluje mezi jednotlivé společnosti. Podle odhadů společnosti Boeing bude Peking v následujících 20 letech potřebovat 7 240 nových letadel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám