Hlavní obsah

Libyjský polní maršál táhne na Tripolis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Libyjský polní maršál Chalífa Haftar, který velí Libyjské národní armádě (LNA), nařídil jejím příslušníkům, aby dobyli hlavní město Tripolis, kde sídlí mezinárodně uznávaná vláda. Udělal to v době, kdy byl v Tripolisu generální tajemník OSN António Guterres, oznámila v pátek BBC. Jednotky věrné tripolské vládě uvedly, že na západě postup zastavily. Kvůli tažení se sejde Rada bezpečnosti OSN.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Velitel libyjské armády Haftar nařídil svým jednotkám, aby vyrazily do TripolisuVideo: Reuters

 
Článek

Haftarovy síly postupující z Benghází na východě země se pokoušejí zaútočit na Tripolis z několika stran. Polní maršál tažení označil za ”vítězný pochod, který otřese zemí”. Nařídil také jednotkám, aby nestřílely na civilisty: „Kdokoli pozvedne bílý prapor, je v bezpečí.“

Jednotky se prý dostaly na západ od metropole, kde ovládly kontrolní stanoviště u města Zavíja vzdáleného asi 30 km od Tripolisu. Místní milice je podle agentury AFP vyhnala.

Již ve čtvrtek večer LNA oznámila, že zajistila kontrolu nad městem Gharján asi 50 kilometrů jižně od Tripolisu a dál postupuje. Představitel úřadů v Gharjánu řekl, že obě strany se snaží vyhnout konfrontaci.

Foto: Reuters TV, Reuters

Kolona vojenských vozidel v Libyi

Vláda v Tripolisu ve čtvrtečním prohlášení uvedla, že vydala „pokyny k vyhlášení pohotovosti ve všech armádních a bezpečnostních silách podléhajících vládě”.

Obyvatelé třetího největšího města v zemi Misuráty uvedli, že ozbrojené skupiny se z města začaly přesouvat do Tripolisu.

Svolána Rada bezpečnosti

Generální tajemník OSN vyjádřil nad vývojem situace znepokojení. „Není tu vojenské řešení. Jen vnitrolibyjský dialog může vyřešit libyjské problémy, řekl António Guterres a vyzval ke klidu. Kvůli postupu LNA se v pátek na žádost Velké Británie sejde Rada bezpečnosti OSN.

Mocný polní maršál

Tripolis a západní Libye jsou v rukou mezinárodně uznávané vlády. Východ země ovládá Haftar, který sloužil v armádě Muammara Kaddáfího, než byl zavržen, podporovaný místním parlamentem. Ten nesouhlasil s vytvořením vlády v Tripolisu vedené premiérem Faízem Sarradžem, protože nechtěla akceptovat Haftara jako nejvyššího velitele ozbrojených sil. Haftar a Sarrádž se v prosinci potkali na konferenci OSN, ale odmítli vzájemné rozhovory. [celá zpráva]

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Libyjský vojenský vůdce Chalífa Haftar

Haftar v oblasti pod svou kontrolou tvrdě zasáhl proti teroristickým skupinám včetně Islámského státu. [celá zpráva] Podporují ho Egypt a Spojené arabské emiráty. Přijala ho minulý týden Saúdská Arábie a byl i v Moskvě. [celá zpráva]

Kreml Haftarovo tažení na Tripolis nepodporuje a přeje si diplomatické řešení libyjských problémů, řekl podle Reuters kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Spojené arabské emiráty jsou mezi členy Rady bezpečnosti, kteří vyzvali ke klidu a dialogu.

Haftar se rozhodl k přesunu svých lidí v době, kdy se připravuje národní konference. Má začít 14. dubna v Ghadámisu na západě země a měl by se na ní dohodnout termín parlamentních a prezidentských voleb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám