Hlavní obsah

Letecké záběry: Láva z vybuchlé sopky se rozlila v konžském městě

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proud lávy po výbuchu sopky Nyiragongo na východě Konga po sobě zanechal stovky zničených domů v nedalekém městě Goma, kde žijí dva miliony lidí. Chaos spojený s evakuací místních obyvatel si vyžádal podle stanice CNN nejméně 11 mrtvých. Sopka, která patří k těm nejaktivnějším vulkánům světa, se probudila v sobotu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu ukazují, jak láva zavalila domy v GoměVideo: Reuters

 
Článek

Město Goma se nachází přibližně deset kilometrů severně od sopky Nyiragongo. I tak proud lávy zasáhl část města a zničil přes šest stovek domů.

Chaos spojený s evakuací obyvatel si vyžádal nejméně 11 mrtvých. Pět lidí zemřelo při autonehodě, čtyři oběti jsou hlášeny z tamější věznice, příčinu dalších dvou úmrtí úřady nespecifikovaly, uvedla stanice CNN.

Foto: Reuters

Proud lávy pohřbil stovky domů ve východokonžském městě Goma

Více než 8000 lidí překročilo hranice do sousední Rwandy, uvedlo tamní ministerstvo pro řízení mimořádných situací. Zpátky se mohli začít vracet v neděli ráno, poté, co se proud lávy zastavil.

Podle stanice CNN byly po chaotické evakuaci odloučeny stovky rodin, více než 170 dětí nadále zůstává nezvěstných. Město se také potýká s výpadky elektřiny a nedostatkem pitné vody.

Erupce sopky Nyiragongo

Svět

Sopka Nyiragongo se probudila k životu v sobotu a mezi obyvateli Gomy vyvolala velké zděšení. V pamětí mají předchozí erupci v roce 2002, která si vyžádala 250 životů a připravila o domov 120 tisíc obyvatel.

Foto: Justin Kabumba, ČTK/AP

Obyvatelé předměstí Gomy u vylité lávy

Goma, která se nachází na východě Konžské demokratické republiky nedaleko hranic s Rwandou, je sídlem velkého množství vojáků mírové Mise OSN v Demokratické republice Kongo (MONUSCO) a řady nevládních a mezinárodních organizací.

Foto: Justin Kabumba, ČTK/AP

Láva ze sopky Nyiragongo (v pozadí) se vylila na předměstí Gomy

Reklama

Výběr článků

Načítám