Hlavní obsah

Erupce sopky Nyiragongo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Na východě Konga v sobotu vybuchl vulkán Nyiragongo. Jelikož v minulosti kvůli erupci zemřely desítky lidí z nedalekého města Goma, mnoho jeho obyvatel se nyní v panice dalo na útěk. Vláda oznámila, že byl aktivován evakuační plán. Ve městě žije kolem dvou milionů osob.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Erupce sopky v KonguVideo: Reuters

 
Článek

Sopka Nyiragongo se nachází asi deset kilometrů severně od Gomy. Předchozí erupce vulkánu v roce 2002 zabila 250 lidí a 120 000 obyvatel Gomy přišlo o své domovy poté, co město zasáhl proud lávy, napsala agentura Reuters.

Nynější výbuch sopky vyvolal ve městě velké zděšení. Když se na obloze objevila rudá záře, obyvatelé Gomy se s matracemi a dalšími osobními věcmi vydali pěšky, na motocyklech či v autech na útěk k hranici se sousední Rwandou. Ve většině města byly přerušeny dodávky elektřiny, uvedl reportér agentury Reuters. Podle některých zpráv láva zneprůjezdnila hlavní silnici vedoucí z Gomy na sever.

Foto: Profimedia.cz

Erupce sopky Nyiragongo

„Obloha zrudla. Ve vzduchu je cítit síra a v dálce je vidět, jak z hory šlehají plameny. Zatím ale není citelné žádné zemětřesení,” řekla agentuře AFP telefonicky obyvatelka města Carine Mbalaová.

Foto: Justin Kabumba, ČTK/AP

Lidé se fotografují s lávou na předměstí města Goma

Vulkanolog Dario Tedesco, který žije na místě, agentuře Reuters řekl, že se na sopce otevřela nová trhlina a láva teče na jih směrem k městu. Dotekla až k letišti na jeho cípu.

Foto: Profimedia.cz

Lidé prchající před erupcí sopky Nyiragongo

Goma je sídlem velkého množství vojáků mírové Mise OSN v Demokratické republice Kongo (MONUSCO) a řady nevládních a mezinárodních organizací. Agentura AFP uvedla, že vrtulník OSN provedl nad oblastí průzkumný let a erupci potvrdil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám