Hlavní obsah

Lékaři začnou v Africe testovat vakcíny proti ebole

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charitativní organizace Lékaři bez hranic ve čtvrtek oznámila, že ve třech střediscích v západní Africe začne od prosince testovat nové léky proti ebole. Uvedla to agentura Reuters a BBC. Epidemie krvácivé horečky je stále na vzestupu - za posledních šest dní zaznamenala Světová zdravotnická organizace (WHO) víc než 800 nových případů.

Foto: Rick Wilking/Files, Reuters

Epidemie eboly je stále na postupu.

Článek

Lékaři bez hranic uvedli, že v Guineji a Libérii začnou testovat látku brincidofovir, kterou vyvinuli vědci v USA, a favipiravir z Japonska. Tyto přípravky budou kombinovat s krví a plazmou lidí, kteří nákazu přežili.

Cílem lékařů je udržet nakažené naživu během kritických prvních 14 dní nemoci. První výsledky budou známy v únoru příštího roku.

Mluvčí organizace Annick Antierensová uvedla, že lékaři při výzkumu spolupracují s britskými, francouzskými a belgickými výzkumníky. „Je to bezprecedentní mezinárodní partnerství, které je nadějí, že se pacientům konečně dostane opravdové léčby,“ uvedla.

Nákaza se šíří dál

Ačkoli v západních zemích se daří nákaze čelit, epidemie eboly je v Africe stále na postupu. WHO ve středu oznámila, že na ni zemřelo už 5160 lidí. Ještě v pátek přitom bylo obětí 4960. Počet nakažených za stejnou dobu vzrostl z 13 268 na 14 098.

Nově se nákaza rozšířila do Mali. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Virus eboly. Neexistuje lék ani vakcína a 90 procent nakažených tímto virem umírá.

WHO přiznává, že skutečné počty jsou vyšší, a to zhruba o 30 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

OSN nemá dost peněz na boj s ebolou

Organizace spojených národů nemá dost prostředků na to, aby dokázala zlikvidovat současnou epidemii eboly. BBC to řekl Tony Banbury v Ghaně, kde je kancelář...

Výběr článků

Načítám