Hlavní obsah

Krejčíř žije v luxusu, stýká se s podsvětím, ale popírá, že je mafián

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Jednou zamítnutou žádost o vydání uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře má v pondělí opět projednávat jihoafrický soud. Krejčí kvůli tomu přerušil své mlčení a poskytl několik rozhovorů jihoafrickým médiím, jako je Rapport. V nich popírá, že by byl mafián, i když se stýká s místním podsvětím. Za obnovením procesu extradice vidí spiknutí, jehož součástí je i klika v jihoafrické prokuratuře. Luxus, v němž žije, mu tak hořkne.

Článek

Pokud by soud zrušil rozhodnutí o zamítnutí žádosti o vydání Krejčíře, rozjela by se nová vydávací procedura. I kdyby nakonec jihoafrické úřady rozhodly ho vydat, podle Krejčíře utečou další čtyři roky, než by se tak fakticky mohlo stát vzhledem k tomu, že musí nejdřív skončit projednávání jeho žádosti o azyl.

Vrchní soud v Johannesburgu před několika dny nicméně rozhodl, že Krejčíř nemůže být zatčen ani odtamtud deportován či vydán jiné zemi, dokud nepadne konečné rozhodnutí o jeho žádosti o politický azyl v JAR. Projednávání azylu by mohlo začít někdy v listopadu.

Nejsem mafián

Krejčíř v rozhovoru popřel, že by byl "nějakým velkým mafiánským bossem z východního bloku". A podle něj nebyli mafiáni ani jiní. „Říkají, že Mrázek byl mafiánský boss. Když jim budete věřit, budou mafiánští bossové všude. Jestliže znáte někoho z České republiky, pravděpodobně znáte dalšího bosse. Já musím být ten nejhorší, protože jsem hledán pro všechny vraždy,“ řekl s jistou ironií a dodal: „Mrázka jsem viděl jen dvakrát v životě. Nikdy jsme se nepohádali, ale jasně, střelil jsem ho kulkou vypálenou na Seychellách a ta kulka doputovala až do jeho srdce. Jsem velmi schopný.“

Vazby na podsvětí

Krejčíř na sebe ale poutá pozornost i v Jižní Africe. Stýkal se majitelem striptýzových klubů Teazer´s Lollym Jacksonem, než byl v květnu zabit. Krejčíř se vídal i s Georgem Smithem, který byl následně z vraždy obviněn.

Vídal se i s šéfem bezpečnostní agentury Cyrilem Beekou, odsouzeným narkobaronem Glenem Agliottim, Alekosem Panayiem, který se přiznal k praní špinavých peněz, a také s šéfem zpravodajské policejní služby v Gautengu, komisařem Joeyem Mabasou. Podnikatel tvrdí, že nikoho z nich nevyhledával, ale že má peníze a hromadu kontaktů a že všichni vycítili možnost s ním podnikat, takže se k němu slétali jak "včely na med".

Bývalý šéf bezpečnostní služby na johannesburském letišti Tambo, kde byl Krejčíř v roce 2007 zadržen, Paul O´Sullivan podal dokonce žalobu na jednoho člena jihoafrického podsvětí napojeného na Krejčíře. O´Sullivan českého podnikatele označil za hlavu "zlého mezinárodního zločineckého syndikátu, který chce převzít kontrolu nad jihoafrickým podsvětím".

Podle Krejčíře, se O´Sullivan spolu s českou tajnou službou a jihoafrickou prokuraturou spikli, aby dosáhli jeho vydání. O'Sullivan má podle Krejčíře slíbeno od české tajné služby půl miliónu dolarů, pokud se podnikatele do Česka vyhostit podaří. Podle Rapportu se O'Sullivan tomuto tvrzení v sobotu vysmál.

V luxusu za neprůstřelným sklem

Krejčíř bydlí v čtyřpodlažní honosné vile za 20 miliónů randů (53,2 miliónu korun) s velkým bazénem. Vlastní také rekreační objekt v lokalitě Vaal Dam. Kromě manželky a staršího syna mají ještě devítiměsíčního chlapečka.

Před restaurací, kterou má pod kontrolou, se objevují jeho dvě Porsche, Lamborghini Murcielago, Ferrari Spider nebo Mercedes. Část zařízení chrání neprůstřelné sklo, které nechal nainstalovat, když údajně zjistil, že česká vláda údajně poslala do JAR ruské komando, aby ho chytlo nebo zastřelilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám