Hlavní obsah

Krejčíř nesmí být zatčen, nařídil soud v JAR

Právo, Michael Švec, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihoafrická policie je od konce minulého týdne na uprchlého českého podnikatele Radovana Krejčíře krátká. I kdyby se jej rozhodla zatknout, výslovně jí to znemožňuje páteční nařízení vrchního soudu v Johannesburgu, podle kterého Krejčíř až do konečného rozhodnutí o jeho žádosti o politický azyl nesmí být zatčen, deportován či vydán do jiné země.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Celý proces azylového řízení se však může protáhnout až na několik let. Upozornila na to místní média.

Ta přitom naznačují, že policie může mít řadu důvodů se o uprchlíka zajímat. Ať již jde o údajné praní špinavých peněz, korupci nebo ve spojitosti s vraždou striptýzového magnáta Lollyho Jacksona. Nedávno tisk poukázal na spojení Krejčíře s vysokým činitelem jihoafrické policie, generálmajorem Khanyisem Mabasou, který od českého uprchlíka údajně dostával úplatky.

Tisk spekuluje, že právě kvůli propleteným korupčním vztahům jdou jihoafrické úřady Krejčířovi na ruku. Nejnovější rozhodnutí soudu teď může také ovlivnit probíhající přezkoumání dřívějšího rozsudku, který odmítl Krejčířovo vydání do ČR.

Anonymní varování

Žádost o opatření k soudu přinesl sám Krejčíř. Vedlo jej k tomu „důvodné podezření, že policie a ministerstvo vnitra jej zamýšlejí zatknout a deportovat pryč ze země“, přestože jej ještě čeká projednání jeho azylové žádosti.

To má být zahájeno v listopadu, ale případná odvolání jej mohou ještě značně protáhnout.

Krejčíř podle místního deníku vysvětlil, že 10. srpna měl anonymní telefonický hovor, ve kterém byl varován, že byl zahájen plán, podle kterého „mám být zadržen a přemístěn z JAR do České republiky.

České ministerstvo spravedlnosti, které o vydání Krejčíře požádalo, o aktuálním soudním rozhodnutí v JAR nemá žádné oficiální informace.

„Domníváme se, že ono mezitimní rozhodnutí soudu, zakazující zatčení Radovana Krejčíře, bylo s největší pravděpodobností vydáno v rámci azylového řízení, aby zajistilo možnost projednání Krejčířova odvolání, zřejmě proti negativnímu prvoinstančnímu rozhodnutí o jeho žádosti o azyl v JAR,“ řekl k tomu Právu Jiří Hovorka z tiskového odboru resortu.

Krejčíř v JAR argumentuje tím, že obvinění, o které se opírala česká žádost o vydání, byla politicky motivovaná. Český uprchlík plní stránky místních novin pravidelně od doby, kdy se ukázalo, že měl úzké osobní i obchodní vazby se zastřeleným Jacksonem i jeho pravděpodobným vrahem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám