Hlavní obsah

KLDR představila obří mezikontinentální raketu

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

V rámci oslav 75 let od založení Korejské strany práce představila v neděli KLDR dvě nové rakety. Je mezi nimi i nová obří mezikontinentální balistická raketa. Podle stanice BBC jde o dlouho slibovanou strategickou zbraň, která má zajistit bezpečnost Severní Koreje. Byla vyvinuta poté, co selhaly rozhovory mezi KLDR a USA. Druhou raketou je střela vypouštěná z ponorek na tuhé pohonné hmoty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea na vojenské přehlídce předvedla novou mezikontinentální balistickou raketuVideo: Reuters

 
Článek

Nová raketa, která zřejmě nese označení Hwasong-16, je větší než dvě dosud testované mezikontinentální balistické rakety Hwasong-14 a Hwasong-15. Podobně jako ony je také dvoustupňová a má motory na kapalné palivo. Její délka se odhaduje na 25 až 26 metrů a průměr na 2,5 až 2,9 metru, takže je asi o 4 až 4,5 metru delší než Hwasong-15 a má asi o půl metrů větší průměr. Jde tedy o největší mezikontinentální balistickou raketu na světě, která se dá odpalovat z mobilních ramp.

Kim Čong-un se Severokorejcům omluvil za těžkosti, ukázal novou mezikontinentální raketu

Svět

Průměr prvního stupně je takový, že by ji mohla pohánět čtveřice motorů RD-250 sovětské výroby, jaké využívá první stupeň Hwasong-15, který ale má jen dva tyto motory, uvedl specializovaný server 38North, který se věnuje dění v KLDR. Typ a množství motorů druhého stupně nejsou jasné, takže se nedá odhadnout ani nosnost, ale čtyři motory RD-250 by měly umožnit dopravit náklad o hmotnosti 2000 až 3500 kg na jakékoli místo v USA. Hwasong-15 může dopravit na celé území USA 1000 kg.

Tak velká nosnost je potřeba ve třech případech – pokud KLDR nemá ještě dostatečně malé hlavice, chce hrozit nasazením masivní termonukleární hlavice, nebo chce využit více hlavic, aby ztížila zásah protiraketových systémů, což by bylo nebezpečnější. Podle BBC se zřejmě nyní Pchjongjang soustředí na to, aby raketa mohla nést více hlavic.

Zatím však není jasné, kdy se bude testovat a jestli už byla zařazena do výzbroje. Je ale jasné, že jde o strategickou zbraň, o níž mluvil Kim čong-un v projevu 1. ledna, kde zmínil, že KLDR vyvíjí pokročilý zbraňový systém, jaké mají jen vyspělé země.

Kimova tajemná slova o zbrani vyvolala divoké spekulace, co vlastně KLDR vyvíjí

Svět

Jedno je však jasné, silnější nosič už KLDR vyvíjet nemusí. Zatímco Hwasong-14 s doletem 10 000 km, vypuštěný dvakrát v roce 2017, může zasáhnout kromě většiny západní Evropy jen půlku Spojených států, silnější Hwasong-15, vypálený jednou v roce 2015, s doletem 13 000 km pak celé Spojené státy.

Obavy z vozidel

Nejen raketa, ale také nosné vozidlo s 11 páry kol vyvolalo obavy. Nejde totiž jen o počet raket ve výzbroji, ale také o počet odpalovacích ramp. Američtí experti předpokládali, že by KLDR mohla v případě konfliktu odpálit dvanáct raket, než zemi zasáhne americká odveta. V roce 2010 dovezla šest těžkých čínských nákladních automobilů WS51200 a namontovala na ně zvedací zařízení, která mohou postavit raketu do svislé polohy potřebné pro odpálení. Experti počítají, že po odpálení by mohla vozidla přivézt ještě dalších šest raket a odpálit je. Pak už by dorazily americké střely. Na přehlídce se však poprvé objevilo více než šest těchto vozidel, takže první salva by mohla být větší.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Nové severokorejské balistické rakety s motory na tuhá paliva

Samozřejmě že nová raketa nebude vzhledem ke své velikosti a váze tak mobilní jako Hwasong-15, ale i tak možnost odpalovat ji z mobilních ramp zvyšuje její nebezpečnost.

Nová raketa pro ponorky

KLDR na přehlídce představila také novou balistickou raketu na tuhá paliva odpalovanou z ponorek Pukguksong-4, která je skoro stejně velká jako stávající Pukguksong-3/KN-26, což je dáno zřejmě velikostí odpalovacích zařízení na severokorejských ponorkách. Motor je sice o něco větší, ale zatím není jasné, zda už byl testován. Podobné rozměry ale ukazují, že se příliš nezměnil dolet a tyto rakety tak nemohou ohrozit americké základny na Guamu a Havaji bez toho, že by se ponorky musely příliš přiblížit k cíli.

KLDR odpálila balistickou raketu z ponorky

Svět
Foto: ČTK/AP

Nová balistická raketa pro severokorejské ponorky Pukguksong-4

Reklama

Výběr článků

Načítám