Hlavní obsah

KLDR otočila, kvůli koronaviru poslala do Číny letadla pro pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Tři severokorejské nákladní letouny letěly v pondělí do Číny, odkud se vrátily zřejmě s pomocí pro boj proti pandemii koronaviru. Forma pomoci nebyla upřesněna, zřejmě ale byly dovezeny léky, testy a vakcíny. KLDR přiznala, že už má skoro dva miliony nakažených „horečkou“, jak označuje nemoc. Země dosud jakékoliv nabídky pomoci s bojem proti covidu odmítala.

BEZ KOMENTÁŘE: Kim Čong-un vyrazil na inspekci do lékárnyVideo: AP

 
Článek

V úterý v Severní Koreji přibylo dalších 262 270 případů podezření na nákazu, v pondělí jich bylo 269 510, a počet infikovaných tak stoupl na 1,98 milionu, uvedla severokorejská státní tisková agentura KCNA. Předpokládá se, že mají covid-19 a nakazili se variantou omikron, ale jen u mála lidí se to potvrdilo. Důvodem je nedostatek testů.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na inspekci v lékárně

KCNA uvedla, že v karanténě je 740 160 lidí, izolovaná jsou všechna velká města. Potvrzený počet obětí stoupl o jednu na 63.

Ani přísné uzávěry a nasazení 1,3 milionu vojáků k distribuci léků nezabránily rychlému šíření nemoci mezi populací, která není očkovaná.

Epidemie covidu v KLDR se vymkla kontrole, Kim povolává armádu

Svět

Pod tlakem pandemie KLDR také změnila přístup. Ještě před týdnem odmítala nabídku Číny na dodání vakcín, nyní se to však mění a údajně žádá o zaslání vakcín Čínu i Rusko. Čína používá vakcíny Sinovac a Sinopharm, Rusko pak Sputnik V.

Jako první byli očkováni severokorejští pohraničníci, očkovaných je však jen procento.

KLDR přiznala prvních šest mrtvých na covid

Koronavirus

Covid se rozšířil po přehlídce

První případy covidu se objevily mezi vojáky po vojenské přehlídce uspořádané 25. dubna. Na počátku května se virus začal šířit mezi pohraničníky, uvedl zdroj stanic Radio Free Asia.

„Jako přítel a soused KLDR je Čína připravena poskytnou pomoc a podporu KLDR při boji s virem,“ uvedl už minulý týden mluvčí čínského ministerstva zahraničí.

Podle japonského serveru Nikkei Asia KLDR dovezla už v roce 2020 pro stranické funkcionáře ruskou vakcínu Sputnik V.

Kim v roušce. Severní Korea poprvé oficiálně přiznala výskyt covidu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám