Hlavní obsah

KLDR odpálila rakety na protest proti manévrům

Pchjongjang
Aktualizováno

Severní Korea odpálila v pondělí ze střelnice na východním pobřeží dvě balistické rakety, které po necelých pěti stech kilometrech dopadly do moře. Podle agentury Reuters tak KLDR protestovala proti každoročním manévrům USA a Jižní Koreje, které v oblasti začaly v pondělí.

Foto: Kcna, Reuters

Záběr startu severokorejské rakety určené k ničení lodí zveřejněný agenturou KCNA. Není jasné, kdy byl snímek pořízen.

Článek

Rakety KLDR vystřelila jen několik hodin před začátkem pravidelného společného vojenského cvičení Jižní Koreje a USA.

Střely Pchjongjang odpálil do moře, aniž vyhlásil jakoukoli zónu bez lodního či leteckého provozu, což je podle Soulu jasná provokace. „Pokud KLDR bude provádět provokativní kroky, naše armáda ostře a tvrdě zakročí tak, aby toho Severní Korea litovala do morku kostí,” řekl mluvčí jihokorejského ministerstva obrany.

Severní Korea označuje pravidelné americko-jihokorejské vojenské cvičení za přípravu války proti KLDR. Mluvčí armády vystupňoval podle Reuters napětí kolem manévrů prohlášením, že Washington a Soul by za to měly být terčem „nelítostných útoků”.

Nabídka odmítnuta

Severní Korea testuje často své střely krátkého doletu, které jí mezinárodní společenství nezakazuje. Stále je vylepšuje a zvětšuje jejich dolet. OSN zavedlo sankce proti KLDR jen za její odpalování raket dlouhého doletu.

V reakci na chystané každoroční vojenské cvičení Američanů a Jihokorejců Severní Korea už začátkem února také cvičně odpálila novou řízenou střelu určenou k ničení nepřátelských plavidel. [celá zpráva]

Pchjongjang letos nabídl, že zastaví jaderné testy, pokud Washington manévry odvolá. Spojené státy nabídku odmítly s tím, že cvičení mají obranný charakter. To KLDR tvrdí i o svém jaderném programu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám