Hlavní obsah

Severní Korea otestovala novou střelu určenou k ničení lodí

– Soul

Severní Korea cvičně odpálila novou řízenou střelu určenou k ničení nepřátelských plavidel. Ukazují to snímky, které v sobotu zveřejnila státní média. Test se uskutečnil v době, kdy se Spojené státy a Jižní Korea připravují na pravidelné společné jarní manévry. KLDR se před každoročním vojenským cvičením běžně snaží zvýšit napětí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea provedla testování nové střely určené k ničení lodíVideo: Reuters

 
Článek

Snímky testu nové střely zveřejnil severokorejský deník Rodong sinmun, který je listem vládnoucí Korejské strany práce. Střela byla podle nich odpálena z malého plavidla námořnictva. Testu přihlížel vůdce izolovaného severokorejského režimu Kim Čong-un, napsala agentura Reuters.

Státní média střelu popsala jako "nový typ technologicky vyspělé protilodní rakety", kterou vyvinuli severokorejští vědci. Střela prý přinese velkou změnu v severokorejské obraně teritoriálních vod.

Podle experta Jeffreyho Lewise z institutu pro mezinárodní studia v Monterey v Kalifornii střela vypadala podobně jako ruská protilodní raketa Ch-35 (rusky X-35), která je schopna pohybovat se vysokou rychlostí ve výšce několik metrů nad hladinou moře.

Foto: KCNA, Reuters

Kim Čong-un sleduje cvičení severokorejského námořnictva

Nejrozsáhlejší jihokorejsko-americké manévry se konají na přelomu února a března a opakovaně zvyšují napětí na Korejském poloostrově. Komunistická Severní Korea v posledních týdnech zvýšila počet manévrů svých vzdušných sil a námořnictva.

Už v lednu Pchjongjang nabídl, že zastaví jaderné testy, pokud Washington nebude pokračovat v pořádání pravidelných manévrů společně s Jižní Koreou. Spojené státy nabídku odmítly s tím, že cvičení mají obranný charakter.

Reklama

Výběr článků

Načítám