Hlavní obsah

Kimova pravá ruka vicemaršál Hwang se už dva měsíce neukázal na veřejnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

V Severní Koreji se na veřejnosti dva měsíce neukázal vicemaršál Hwang Pchjong-so, považovaný za druhého nejmocnějšího muže režimu a pravou ruku vůdce Kim Čong-una. Spekuluje se, že byl potrestán nebo odstaven a možná popraven.

Foto: Profimedia.cz

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se šéfem politického sekretariátu armády Hwangem Pchjong-so

Článek

Hwang byl naposledy spatřen 13. října. O tom, že už nebyl několik týdnů viděn na veřejnosti, informovala poprvé v listopadu jihokorejská zpravodajská služba zákonodárce v Soulu.

Jak tehdy napsal list The New York Times, Hwang byl potrestán i se svými zástupci. Trest měl padnout v souvislosti s vůbec první prověrkou práce Ústředního politického sekretariátu, který Hwang řídí. Úřad dohlíží na politický život 1,1 miliónu příslušníků severokorejské armády, tedy na jejich loajalitu vůči režimu.

Jihokorejská služba tvrdila, že prověrka byla vedena kvůli podezření na „špatné chování“ Hwangova úřadu a tažení proti němu má vést místopředseda vládnoucí Korejské strany práce Čche Rjong-he, jehož vliv ještě víc stoupl poté, co byl v říjnu jmenován šéfem vlivné Ústřední vojenské komise. [celá zpráva]

Podle magazínu Newsweek se ovšem Hwang Pchjong-so neukázal na veřejnosti už dříve. Za důvod jeho třítýdenní nepřítomnosti v prosinci před dvěma lety považovaly jihokorejské sdělovací prostředky zdravotní potíže.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Reklama

Výběr článků

Načítám