Hlavní obsah

Kimova sestra, která posílila režim, také studovala na Západě

Novinky,
Pchjongjang

Sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una Kim Jo-čong byla v sobotu jmenována do politbyra a přesto, že nemá hlasovací právo, posílila svou moc. Spolu s Kimovou manželkou Ri Sol-ču teď patří k nejmocnějším ženám v KLDR. K jejímu vzestupu přispělo kromě loajality k bratrovi i vzdělání, která stejně jako on získala ve Švýcarsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Sestra Kim Čong-una na archivních záběrechVideo: Reuters

 
Článek

Kimova sestra se narodila v roce 1987 stejné matce jako současný vůdce, čtvrté ženě Kim Čong-ila, tanečnici Ko Jong-hui. Stejně jako bratr studovala ve Švýcarsku a také navštěvovala Kim Ir-senovu univerzitu.

Podle jihokorejských expertů nedávno nahradila šéfa propagandy v zemi a má na starost upevňování kultu Kim Čong-una. I tak bylo její jmenování, které znamená, že se může účastnit zasedání politbyra, i když bez hlasovacího práva, překvapením.

Foto: Ahn Young-joon, ČTK/AP

Záběr Kimovy sestry

Kimova mladší sestra zůstávala dlouho v pozadí, ale má podle expertů větší vliv, než se čekalo. „Ukazuje to, že její portfolio je mnohem důležitější, než se dříve myslelo, a znamená další konsolidaci moci Kimovy rodiny,“ řekl expert na Severní Koreu z univerzity Johnse Hopkinse Michael Madden. Dosud se předpokládalo, že sestra měla na starost především organizační stránky Kimových aktivit.

Na veřejnosti se poprvé objevila v roce 2010 na konferenci Korejské strany práce a o rok poději na pompézním pohřbu svého otce Kim Čong-ila. Až do roku 2014 se však veřejně ukazovala jen minimálně. Pak se začala objevovat po bratrově boku před volbami, i když ty jsou jen formální.

Foto: Minoru Iwasaki, ČTK/AP

Kim Čong-un se svou sestrou Kim Jo-čong

Expert na Severní Koreu Kim Tu-jon uvedl, že kandidatura znamená, že se severokorejský vůdce „pokouší upevnit svou moc a vést zemi jako rodinný klan“. „Kim jí věří a ona je vůči němu zcela loajální,“ dodal.

Když se její bratr v roce 2014 nějakou dobu neobjevoval na veřejnosti, protože měl problémy s dnou nebo cukrovou, zřejmě krátce vedla zemi. Uvedla to expertní skupina tvořená severokorejskými přeběhlíky.

Foto: Damir Sagolj, Reuters

Kim Jo-čong, sestra Kim Čong-una

Nastupuje mladá generace politiků

V lednu byla Kim Jo-čong zařazena na černou listinu Severokorejců, kteří porušují lidská práva, zmínil list The Guardian.

Na víkendovém zasedání politbyra byl do orgánu přijat i současný ministr zahraničních věcí Ri Jong-ho. „Ri nyní může být jasně označen za jednoho z hlavních tvůrců politiky Severní Koreje,“ řekl expert z univerzity Jonhnse Hopkinse Madden.

Foto: Eduardo Munoz, Reuters

Severokorejský ministr zahraničí Jong-ho při projevu v OSN

Místopředseda vládnoucí Korejské strany práce Čche Rjong-he byl jmenován šéfem vlivné Ústřední vojenské komise, uvedla dále CNN.

Jihokorejské ministerstvo pro sjednocení k změnám v politbyru uvedlo: „Velké personální přesuny odrážejí, že Kim Čong-un bere vážně současnou situaci a usiluje o průlom prosazováním mladé generace politiků.“

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám