Hlavní obsah

Kim zůstává u moci, ale systém v KLDR se mění, všímají si politici

Novinky,
Pchjongjang

Severokorejský předseda Kim Čong-un zůstává u moci a nedělí se o ni se svou sestrou Kim Jo-Čong, uvedli jihokorejští představitelé. Tvrzení jihokorejského diplomata Čang Song-mina, že je Kim v kómatu žádné další zdroje nepotvrdily. V zemi však zřejmě dochází ze změně způsobu vládnutí.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na zasedání stranického vedení

Článek

Jihokorejský ministr obrany Čong Kjong-tu uvedl v úterý v parlamentu, že není schopen potvrdit informaci Národní tajné služby, že Kim Čong-un přenesl minulý týden část svých pravomocí na další vysoké představitele včetně své sestry: „Ministerstvo obrany vyhodnotilo, že si Kim Čong-un udržuje svou moc pomocí systému jednoho vůdce, který vede stranu, vládu i armádu, ale myslím si, že přenesl část odpovědnosti na ty pod sebou.“

Jihokorejský ministr pro sjednocení I In-jung dodal, že se nedomnívá, že by Kim Jo-čong byla na stejné úrovni jako její bratr. „Je bezdůvodní říkat, že první tajemnice Severokorejské strany práce Kim Jo-čong je v mocenské struktuře číslem dvě, nebo že uplatňuje naprostou moc jako následovnice.“

Sestra však podle ministra obrany povýšila. Zřejmě stojí v čele Oddělení pro organizaci a vedení Korejské strany práce, které má na starosti ideologii a stranickou organizaci. Toto oddělení také dohlíží na to, zda tři miliony straníků jsou dostatečně loajální předsedovi Kimovi a ctí stranickou ideologii.

Změny v systému - z absolutistického na partajní

Ministr I dodal, že by mohla být vláda v KLDR v přestavbě. „Severní Korea se mění ze systému vlády jednoho člověka, na systém stranické vlády.“ Je to vidět v posilování odpovědnosti a zaujímání mnohem konkrétnějších rolí v armádě, hospodářství a politickém systému Severní Koreje.“ I podle něj má však Kim stále absolutní moc.

Co je s Kimem? Nebývalá politická aktivita v KLDR naznačuje změny

Svět

Že se systém vlády v KLDR mění naznačují i experti oslovení serverem NK News, který patří k nejlépe informovaným o situaci v Severní Koreji. „Vypadá to jako návrat ke stranickému normálu, kdy má předsednictvo (ústředního výboru strany) pět členů kdy v něm mají své zástupe všechny čtyři instituce - kabinet, armáda, strana a předsednictvo nejvyššího lidového shromáždění vládu,“ uvedl nezávislý expert Martin Wieser a dodal: „Kim Čong-un má stále právo veta ve všech rozhodnutích.“

V tom se s ním shoduje i expert z Korejského institutu pro národní sjednocení (KINU) I Sang- sin. Podle něj se snaží vyvážit vlivy strany, vlády a armáda, přičemž na jejich vedení přenáší větší odpovědnost v řízení jejich sektorů. Podle něj jde o běžnější komunistický systém moci, ve kterém hraje klíčovou roli strana.

Návrat fám z jara

Server NK News tvrdí, že Čangovo vyjádření o Kimovi v kómatu je opakováním sdělení z dubna, kdy se spekulovalo o smrti severokorejského předsedy.

Kim Čong-un je v kómatu, tvrdí diplomat

Svět

Čang, který už v dubnu citoval nejmenovaný čínský zdroj, že je severokorejský diktátor na prahu smrti, se přitom hypotézu o kómatu snažil podpořit sdělením, že fotografie Kim Čong-una v médií jsou podvržené. Server NK News ale upozornil, že Kim byl od půlky dubna fotografován nebo filmován při šestnácti příležitostech.

Kim Čong-un je prý po operaci ve vážném stavu

Svět

Přiznává, že fotografie jsou většinou upravovány ve Photoshopu. Zmínil ale, že byly zveřejněny i filmové záběry. Ty ze slepičí farmy z konce července vypadají jako pravé, reálie na místě odpovídají satelitním záběrům pořízeným o den dříve.

Reklama

Výběr článků

Načítám