Hlavní obsah

Kim povolal armádu, aby pomohla povodní zasažené oblasti KLDR

Pchjongjang

Severokorejský vůdce Kim Čong-un povolal armádu, aby pomáhala v oblastech KLDR postižených silnými povodněmi. Ty zničily v Jižním Hamgjongu podle statní televize přes tisíc domů a evakuováno muselo být na pět tisíc lidí. Pod vodou jsou i stovky hektarů polí, což ještě více zkomplikuje situaci se zásobováním, zemi chybí základní potraviny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea bojuje se záplavamiVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek se sešla kvůli povodním provinční vojenská komise korejské Strany práce. Kim se zasedání neúčastnil, ale vysocí straničtí představitelé tlumočili jeho vzkaz, že by armáda měla pomoci v postižené oblasti Jižního Hamgjongu na východním pobřeží země. Rozhodnutí o pomoci ze strany armády se už plní.

Přestože povodně zasáhly provincii už počátkem týdne, Kim se k nim zatím přímo nevyjádřil a na rozdíl od loňska zasaženou oblast ani nenavštívil.

Foto: Profimedia.cz

Povodeň v Severní Koreji

Voda dosahovala až do výše střech domů. Poničeno bylo také 17 km silnic a řada mostů i železniční tratě, když se voda vylila z břehů řek.

Nedostatkem jídla sužovanou KLDR zasáhly povodně

Svět

Ještě před povodněmi Kim v červnu přiznal, že země má problémy se zásobováním potravinami kvůli loňskému tajfunu a následným povodním. Podle jihokorejské tajné služby už země uvolnila zásoby rýže z armádních skladů, aby zabránila rychlému růstu její ceny.

Severní Korea kvůli hladu uvolňuje zásoby rýže z armádních skladů

Svět

Podle Kima i zahraničních expertů se měla situace zlepšit po letošní sklizni. Ta však bude kvůli aktuální povodni nižší.

V Jižním Hamgjongu má navíc do 10. srpna dál hustě pršet. Půda je přitom nasycená a není schopna přijímat další vodu, což situaci dál komplikuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám