Hlavní obsah

Kim poslal blahopřání Asadovi, zatímco svět spekuluje o jeho zdravotním stavu

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul

Severokorejský vůdce Kim Čong-un poslal dopis syrskému prezidentovi Bašárovi Asadovi. Ve středu to uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Tato jinak celkem banální zpráva však byla zveřejněna krátce poté, co se na jihokorejském webu NK News a také ve vysílání stanice CNN objevila zpráva, že Kim je po operaci srdce ve vážném stavu, na což oficiální média KLDR nijak nereagovala.

Foto: Reuters

Kim Čong-un

Článek

Podle KCNA Kim poslal Asadovi dopis, ve kterém mu děkoval za poselství ke 108. výročí narození zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena. Oslav výročí, které připadalo na 15. dubna, se však Kim neúčastnil. Nebyl ani přítomen při vypuštění salvy protilodních střel s plochou dráhou letu, které se konalo 14. dubna, a nekonala se ani oslava dokončení turistického resortu Wonsan-Kalma naplánovaná na 15. dubna.

Nepřítomnost Kim Čong-una na tak významných událostech je nezvyklá a může naznačovat, že skutečně byl operován, i když to není nijak potvrzeno. Už v minulosti ale několikrát na čas zmizel z očí veřejnosti a většinou vedlo ke spekulacím, že má zdravotní potíže.

Jihokorejská prezidentská kancelář ale podle listu Korea Times uvedla, že nic nezvyklého na Severu nezaregistrovala: „Je nezvyklé, že se Kim neúčastnil oslavy v paláci Slunce Kumsusan, ale je potřeba více času, abychom zjistili, co se děje.“

Kim Čong-un chyběl na velkých oslavách, spekuluje se o jeho zdraví

Svět

Prezidentská kancelář dodala, že KLDR nemusí podobné spekulace vyvracet přímo: „Když se objevily spekulace, že byl Kim Ir-sen v roce 1986 zastřelen, Severní Korea místo toho, aby přímo zareagovala, zveřejnila jeho fotografie ve státních médiích. Severní Korea nikdy oficiálně nereagovala na podobné pověsti o smrti svého vůdce.“

Kim Čong-un je prý po operaci ve vážném stavu

Svět

Podle poslance hlavní pravicové jihokorejské opoziční strany Sjednocená budoucnost Jun Sang-hjuna se v KLDR děje něco nezvyklého. Zmínil, že se do vedení země vrátila Kimova mladší sestra: „Rozumím tomu tak, že se Kimovi stalo něco vážného, a vypadá to, že se podrobil kardiovaskulární operaci.”

O Kimově zdravotním stavu však nečerpal informace z vládních zdrojů, ale jak sám řekl, z nejdůvěryhodnějšího zdroje v Jižní Koreji, který však nejmenoval.

Podle KCNA však Kim už v pondělí poslal blahopřejný vzkaz kubánskému prezidentovi Miguelovi Mariovi Diazovi-Canelovi Bermudezovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám