Hlavní obsah

Když Rusko napadne Ukrajinu, přijde rozhodná a rychlá odpověď, hrozí Biden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Moskva

Telefonát amerického prezidenta Joea Bidena s ruským protějškem Vladimirem Putinem nepřinesl žádnou podstatnou změnu, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroj z americké administrativy. Americký prezident zopakoval, že pokud Rusko napadne Ukrajinu, bude následovat rozhodná a rychlá odpověď. Protože by ale ruská invaze s sebou přinesla „rozsáhlé lidské utrpení“, Spojené státy jsou připravené na diplomacii a „další možné scénáře“, citoval Bidena v prohlášení Bílý dům.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Biden s Putinem hovořil více než hodinu. Rozhovor byl „profesionální a věcný“. Oba státníci spolu diskutovali o všech tématech, které Washington vznáší i veřejně. Jestli se chce Putin vydat cestou diplomacie, zůstává i po tomto telefonátu nejasné, doplnil zmiňovaný americký zdroj.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že iniciativa k telefonickému rozhovoru mezi oběma státníky přišla z Washingtonu a „žádosti předcházela písemná žádost americké strany“.

Češi by měli opustit Ukrajinu, doporučuje ministerstvo

Domácí

USA už dříve varovaly, že ruská invaze na Ukrajinu může nastat „kdykoliv“. Moskva ale odmítá, že by měla v úmyslu sousední zemi napadnout.

Ještě před telefonním hovorem s Bidenem hovořil Putin i s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. S ním se rovněž v pondělí setkal osobně přímo v Moskvě, kde ho podle francouzského prezidenta ujistil, že Moskva nebude přispívat k vyostření situace. Napětí kolem situace na Ukrajině se ale od té doby nesnížilo a řada zemí, včetně USA, Británie, Německa, již vyzvala své občany, aby ze země okamžitě odcestovali. Kyjev mají opustit i američtí diplomaté, kteří nezastávají kriticky důležité pozice.

Rusko by mohlo zaútočit na Ukrajinu ve středu, napsal americký server

Evropa

Také české ministerstvo zahraničí doporučilo Čechům, kteří jsou na Ukrajině či v Bělorusku, aby zvážili opuštění těchto zemí.

Moskva shromáždila u hranic s Ukrajinou přes 100 tisíc vojáků, dalších zhruba 30 tisíc vojáků má nyní na cvičení v Bělorusku. Rusko nadále popírá, že by mělo v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám