Hlavní obsah

Karenové dobyli stanoviště barmské armády u hranic s Thajskem

Neipyijto

Na stanovišti barmské armády poblíž thajských hranic vypukly v úterý ráno těžké boje, oznámila agentura Reuters. Etnická ozbrojená skupina Karenský národní svaz (KNU), která má oblast do velké míry pod kontrolou, uvedla, že vojenskou základnu dobyla. Reuters s odvoláním na KNU píše, že šlo o jedny z nejintenzivnějších střetů od únorového převratu, při kterém se moci v zemi chopila armáda.

Foto: Stringer, Reuters

Vojáci nedaleko barmského hlavního města Neipyijto

Článek

Obyvatelé nedaleké thajské vesnice popsali, že střelba se začala z místa ozývat před svítáním. Jednotky KNU dobyly vojenské stanoviště mezi pátou a šestou hodinou ranní (mezi 0:30 a 1:30 SELČ), sdělil agentuře Reuters jeden z představitelů KNU, podle něhož KNU zjišťuje, kolik obětí si boje vyžádaly.

Podle mluvčího skupiny se odehrály střety i na dalších místech, ale nesdělil detaily. Barmská armáda se k situaci zatím nevyjádřila.

Armáda se v Barmě chopila moci 1. února po puči, když měl zasednout nový parlament, v němž získala většinu Národní liga pro demokracii vedená Su Ťij. Vedení armády označilo výsledky voleb za zmanipulované a při puči nechalo Su Ťij i řadu jejích stranických kolegů zatknout. V zemi následně vypukly protesty.

Podle barmské Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP) při demonstracích zemřelo přes 750 lidí a téměř 3500 jich režim stále zadržuje ve vězení.

Karenové jsou v Barmě nejpočetnější ve skupině 17 národnostních menšin, tvoří asi sedm procent barmského obyvatelstva. Podle agentury Reuters to není poprvé, co se jednotky KNU s armádou od únorového puče střetly. Karenský národní svaz se už dříve zavázal, že bude bojovat za svržení politického puče z 1. února. Podle karenských uskupení muselo 24 000 lidí opustit své domovy kvůli násilí a leteckým útokům barmské armády a skrývají se v džungli.

Barma na víkendovém mimořádném summitu Sdružení národů jihovýchodní Asie (ASEAN) schválila požadavek na zastavení násilí proti civilistům. Podle barmských médií však byl ve městě Mandalaj v pondělí zastřelen nejméně jeden muž, okolnosti střelby nejsou známy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám