Hlavní obsah

Kaddáfího vojáci nastražují nášlapné miny, tvrdí opozice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Režim libyjského vůdce Muammara Kaddáfího byl v úterý obviněn z válečných zločinů. Americká organizace Human Rights Watch (HRW) s odkazem na libyjské povstalce uvedla, že Kaddáfího vojáci v pohoří Nafusa na západě země nastražili nášlapné miny.

Foto: Ahmed Jadallah, Reuters

Libyjské vládní síly

Článek

Bylo nalezeno 150 min T-AB-1 brazilské výroby. Jsou většinou z plastu, takže je těžké je vyhledat, oznámila organizace. Human Rights Watch již označila šest oblastí, kde podle ní Kaddáfího síly položily pět různých typů nášlapných min.

Pohoří Nafusa leží jižně od hlavního města Tripolisu, k němuž se přibližují rebelové, byť jen velmi pomalu. Minová pole mají podle HRW zabránit opozičním silám v postupu. Civilisté v oblasti vypověděli, že je vládní vojáci vyhánějí z domovů, zabíjí jejich dobytek a tráví jejich studně.

Plukovník Kaddáfí nikdy nepřistoupil k mezinárodní dohodě o zákazu používání min. Z toho, že nášlapné miny, které ohrožují životy a zdraví civilistů, nastražuje, ho už minulý měsíc obvinil velitel operace NATO v Libyi generál Charles Bouchard. Spojenecké lodě se rovněž potýkaly s nastraženými minami, a to v přístavu Misuráta.

V Misurátě mezitím dál pokračují tvrdé boje. V pondělí sem po delší době dopadla raketa vypálená Kaddáfího jednotkami. Nikdo nebyl zraněn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Škody po dopadu Kaddáfího raket v MisurátěVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám