Hlavní obsah

Jsme na tom bledě, přiznal před straníky Kim

Severokorejský vůdce Kim Čong-un vyzval oficiální činitele, aby se soustředili na zlepšení života obyvatel, kteří čelí „neutěšené“ ekonomické situaci. Země stojí před „obrovským úkolem splnit (…) hospodářské cíle stanovené na nedávném stranickém sjezdu,“ řekl podle státní agentury KCNA Kim.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Jediným způsobem, jak toho dosáhnout „i přes neutěšenou situaci, je, aby strana držela pohromadě“, citovala ho KCNA v pondělí, tedy den poté, co KLDR oslavila 76. výročí založení Korejské strany práce (KSP).

Luxus za drogy

„Oficiální činitelé by neměli bažit po privilegiích (…) a měli by vždy brát v úvahu, jestli jejich práce nenarušuje zájmy lidu nebo mu nezpůsobuje problémy,“ zdůraznil vůdce.

Britská stanice BBC přitom v tentýž den přinesla rozhovor s bývalým vysokým činitelem severokorejských tajných služeb, který v roce 2014 přeběhl do Jižní Koreje. Kim Kuk-song v něm prozradil, že režim v Pchjongjangu se neštítí ničeho, včetně prodeje zbraní a drog, aby si vydělal peníze, které pak investuje do svého vlastního blahobytu.

Uprchlík z KLDR unikl Kimovým čistkám. Sám úkoloval zabijáky a vyráběl drogy

Svět

Popsal například, jak v 90. letech na přímý příkaz tehdejšího lídra Kim Čong-ila, otce Kim Čong-una, dostal za úkol získat peníze prodejem drog. Kim Kuk-song proto přivezl do země tři cizince, kterým zařídil výrobnu v prostorách KSP.

„Byl to pervitin, který jsme prodávali za dolary,“ řekl přeběhlík. Na otázku, kde peníze končily, odpověděl: „Všechny peníze v KLDR patří severokorejskému lídru. Za ně si kupuje vily, auta, jídlo, oblečení a další luxus.“

Severní a Jižní Korea obnovily horkou linku

Svět

Kim Čong-un nedávno naznačil, že by za určitých podmínek byl ochoten obnovit dialog se Soulem. Kim Kuk-song má ale o upřímnosti hlavy KLDR velké pochyby. „Pokračuje ve strategii, kterou jsme nastolili. Severní Korea se nezměnila ani o 0,01 procenta,“ varoval přeběhlík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám