Hlavní obsah

Jihokorejská stíhačka za 2,2 miliardy skončila na břiše

Pilot stíhacího letounu F-35A jihokorejské armády kvůli technické závadě přistál bez vytaženého podvozku. Podle odborníků oslovených stanicí CNN toto letadlo v ceně zhruba 2,2 miliardy korun takzvaně na břiše přistálo poprvé v historii.

Foto: Profimedia.cz

Bojový letoun F-35. Ilustrační foto

Článek

O nouzovém manévru informovala jihokorejská armáda, která záležitost prezentovala jako důkaz skvělých schopností pilota. Ten po úterním přistání na vojenské základně ze stroje údajně sám vystoupil a odešel. Armáda nehodu způsobenou poruchou elektroniky vyšetřuje.

„Přistání F-35 bez podvozku může být velmi obtížné a nebezpečné kvůli úhlu, pod kterým se letoun přibližuje k zemi,“ řekl bývalý příslušník italského letectva David Cenciotti. Dalším faktorem je rychlost, kterou se stroj blíží k zemi.

Emiráty odstoupily od nákupu amerických stíhaček, bojí se nové studené války

Blízký a Střední východ

Americká společnost Lockheed Martin dosud vyrobila přes 750 letounů typu F-35. Jižní Korea tento model používá od roku 2019 a objednala si jich celkem 40.

Loni v listopadu ve Středozemním moři havaroval letoun F-35B britské 617. peruti RAF, operující z paluby letadlové lodi Queen Elizabeth. Pilot se katapultoval.

Britové našli v moři zřícený letoun F-35B. Teď spěchají, aby ho neobjevil nikdo další

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám