Hlavní obsah

Emiráty odstoupily od nákupu amerických stíhaček, bojí se nové studené války

Abú Zabí

Spojené arabské emiráty odstoupily od plánovaného nákupu amerických bojových letadel páté generace F-35, i když Washington jejich prodej zemi podporuje, uvedla stanice CNN. Emiráty se však obávají, že by je nákup nejmodernější americké techniky dostal pod tlak USA, aby omezily vztahy s Čínou.

Foto: Axel Schmidt, Reuters

Lockheed Martin F-35

Článek

„Spojené arabské emiráty informovaly Spojené státy, že odstoupí od pořízení F-35, k přehodnocení vedly technické požadavky, operační omezení a analýza nákladů a přínosů,“ řekl CNN představitel Emirátů.

Dodal, že „Spojené státy zůstávají preferovaným dodavatelem pokročilé obranné techniky a jednání o F-35 by se v budoucnu mohla obnovit“.

Britové našli v moři zřícený letoun F-35B. Teď spěchají, aby ho neobjevil nikdo další

Evropa

„Bojíme se tenké linie mezi aktuální soutěží (mezi Čínou a USA) a novou studenou válkou,“ řekl diplomatický poradce Emirátů Anvar Gargaš, co vedlo Emiráty k odstoupení od plánovaného kontraktu.

„My jako malý stát tím budeme negativně ovlivněni a nemáme schopnost jakýmkoli způsobem tuto soutěž pozitivně ovlivnit,“ dodal Gargaš.

USA zbraně dodat chtějí

Americké ministerstvo zahraničí poté sdělilo, že chce splnit smlouvu, která byla uzavřena poté, co byly loni navázány diplomatické styky mezi Emiráty a Izraelem, který má ve výzbroji F-35.

„Jak jsme aktuálně potvrdili na dubajském aerosalonu, zůstáváme oddáni splnění dodávek letadel F-35, dronů MQ-9B a munice,“ tvrdí ministerstvo.

Americké piloty bojových letadel častěji kosí rakovina

Amerika

Potvrdil to i tiskový mluvčí Pentagonu John Kirby: „Americké partnerství se Spojenými arabskými emiráty je strategické a mnohem komplexnější než jeden obchod se zbraněmi.“

Zdůraznil přitom, že podmínky a omezení spojení s pořízením F-35 jsou pro všechny stejné, USA je odmítly dodat Turecku poté, co si pořídilo ruský systém protivzdušné obrany S-400.

Obavy z technologie od Huawei

V případě Emirátů Spojené státy tlačily, aby ustoupily od pořízení telekomunikačních sítí od firmy Huawei. Tvrdily, že by čínská technologie mohla představovat bezpečnostní hrozbu pro americké zbraňové systémy.

„F-35 je korunním klenotem USA, našeho letectva, a tak potřebujeme chránit jeho technologickou výhodu u všech našich partnerů,“ uvedla představitelka amerického ministerstva zahraničí pro regionální bezpečnost Mira Resnicková.

Britský bojový letoun havaroval kvůli banální chybě, nesundali z něj ochranu proti dešti

Evropa

Podle ní se nyní jedná, jak zajistit, aby Emiráty mohly být zařazeny do programu F-35.

Představitelé Emirátů však pochybují, že by síťové technologie od Huawei představovaly hrozbu, která by mohla umožnit nabourat se do systému F-35.

Americký tlak

Spojené arabské emiráty na základě tlaku USA už zastavily utajenou modernizaci čínského přístavního zařízení u Abú Zabí.

Podle Spojených států budovali Číňané v přístavu Chalífa vojenské zařízení, i když Peking tvrdil, že má sloužit pouze obchodu. Na jeho místě ale bylo vidět mnoho lodí, které využívá čínské námořnictvo.

Čína chystá vlastní dopravní letadla

Svět

Gargaš k zastavené stavbě dodal: „Naše pozice se nemění, tato zařízení nejsou vojenská, ale jsou tu obavy vašeho klíčového spojence a já si myslím, že by bylo bláznivé neřešit obavy vašeho spojence.“ Dál však Emiráty zajít nechtějí.

Reklama

Výběr článků

Načítám