Hlavní obsah

Jihoafrickou republiku kvůli vyvlastňování půdy bílých farmářů kritizoval i Trump

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington/Pretoria

Ke kritice Jihoafrické republiky kvůli chystanému vyvlastňování půdy bílých farmářů bez náhrad se v noci na čtvrtek zapojil i americký prezident Donald Trump. Kritizoval i vysoký počet zavražděných farmářů. Pretoria se proti tomu tvrdě ohradila s tím, že nemá správné informace.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Dítě sleduje, jak si Afričanka zabírá půdu v Olievenhoutboschu.

Článek

„Požádal jsem ministra zahraničí Pompea, aby se detailně podíval na zabavování a vyvlastňování půdy a farem v Jihoafrické republice a na rozsáhlé zabíjení farmářů. Jihoafrická vláda nyní zabavuje půdu bílým farmářům,” napsal Trump na Twitteru poté, co televize Fox News zveřejnila reportáž právě o vyvlastňování půdy v JAR, ve které se hovoří o zabavování pozemků bez jakéhokoli odškodného pouze kvůli barvě pleti.

Mluvčí jihoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosy vyjádření odsoudila. „Hysterické komentáře a prohlášení nenapomáhají procesu,“ řekla CNN mluvčí Khucsekla Diková. Míní se proti Trumpovým výrokům ohradit: „Budeme celou záležitost řešit prostřednictvím diplomatických kanálů“.

„Většina Jihoafričanů chce pozemkovou reformu. Většina našich farmářů, bílých i černých, se na tom chce podílet,“ dodala s tím, že je Trump je o plánovaných reformách v zemi špatně informován.

„Jihoafrická republika naprosto odmítá tento zúžený pohled, který má za cíl jen rozdělit náš národ a připomíná nám naši koloniální minulost,” reagovala na Twitteru jihoafrická vláda a dodal, že bude ve vyvlastňování pokračovat: „Jižní Afrika uspíší pozemkovou reformu opatrným způsobem, který nerozdělí náš národ.“

Už v březnu australský ministr vnitra Patere Dutton oznámil, že perzekvovaní farmáři potřebují pomoc, a zkoumá, zda by mohli dostat víza z humanitárních důvodů. [celá zpráva]

Vyvlastnění slíbili při pádu apartheidu

Zákon o vyvlastňování byl schválen už v květnu 2016. Umožňuje vyvlastňovat půdu ve „veřejném zájmu“ a platit vlastníkům jen tolik, kolik rozhodne vládní úředník. Pozemková reforma ale vázla, což vedlo k protestům černošských obyvatel. Po pádu apartheidu v roce 1994 bylo slíbeno, že do roku 2014 bude 30 procent půdy vráceno původním majitelům. Vrátilo se však jen deset procent.

Foto: Themba Hadebe, ČTK/AP

Jihoafrický prezident Cyril Ramaphosa

Na začátku srpna prezident Cyril Ramaphosa potvrdil, že plánuje prosadit dodatek k ústavě, který by umožňoval vyvlastňovat půdu bez kompenzací majitelům. Hájil to zabezpečením růstu ekonomiky a zajištěním potravinové bezpečnosti. Investory to znepokojilo a jihoafrický rand se propadl. [celá zpráva]

V pondělí Ramaphosa v projevu o pozemkové reformě řekl, že je to jediný způsob, jak vyléčit „hnisající ránu,“ a zdůraznil, že „černý lid chce svou zemi zpět“. Podobné výroky ale vyvolávají obavy, že v zemi může nastat podobná situace jako v Zimbabwe, kde se farmáři vyvražďovali a půda se jim násilím zabírala, i když vláda ujišťuje, že násilné zabírání půdy nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám