Hlavní obsah

Japonsko popravilo další členy sekty, jež útočila v tokijském metru sarinem

Tokio

V Japonsku ve čtvrtek popravili dalších šest členů sekty Óm šinrikjó, která je zodpovědná za útok sarinem v tokijském metru z roku 1995. Nervový plyn tehdy zabil 13 lidí a zhruba 6300 dalších přiotrávil. O popravách informovala agentura AFP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok sarinem v tokijském metru v roce 1995 nepřežilo 13 lidíVideo: Reuters

 
Článek

K nejvyššímu trestu za teroristický čin v tokijském metru odsoudily japonské soudy celkem 13 členů sekty. Sedm včetně poloslepého zakladatele a duchovního vůdce Šókó Asahara jich bylo oběšeno 6. července. [celá zpráva]

Ve víře sekty, kterou jogín Asahara založil v roce 1984, se prolínalo učení buddhismu a hinduismus s apokalyptickými předpověďmi Nostradama. Óm šinrikjó hlásala, že v roce 1997 nastane konec světa a nový svět vytvoří skupina vyvolenců náležejících k sektě. K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit dostatek zbraní a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce, včetně císařského paláce. Sekta údajně připravovala i použití biologických zbraní se smrtícím virem ebola.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Věznice v japonské Nagoje, kde bylo popraveno několik členů sekty Óm šinrikjó.

Celkem je sekta Óm šinrikjó zodpovědná za smrt 29 lidí a zranění dalších 6500 osob. První obětí byla už v roce 1989 rodina právníka, který proti sektě brojil. Otráveni byli chloridem draselným. Sarinem zaútočila sekta poprvé v červenci 1994 ve městě Macumoto, kde plyn zabil osm lidí a dalších pět set přiotrávil .

Tokijský atentát byl nejhorší teroristický čin v Japonsku od druhé světové války a vůbec první útok svého druhu na světě provedený chemickou zbraní.

Japonsko je - vedle Spojených států - jedinou z hospodářsky nejvyspělejších zemí světa, kde se trest smrti stále vykonává, přestože je kvůli tomu Tokio terčem kritiky ze zahraničí i ze strany organizací jako Amnesty International.

Po útoku se sekta přejmenovala a dál existuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám