Hlavní obsah

Japonské úřady veřejně zostuzují osoby porušující protikoronavirové zákazy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Proti rostoucím číslům nově nakažených se japonské úřady snaží bojovat i veřejným zostuzováním těch, kteří nedodržují restrikce. Tento týden japonské ministerstvo zdravotnictví poprvé zveřejnilo jména trojice lidí, kteří se po návratu ze zámoří pokusili vyhnout karanténě.

Foto: Koji Sasahara, ČTK/AP

Japonci v rouškách v centru Tokia

Článek

Na sociálních sítích se následně strhla lavina komentářů, z nichž některé doplňovaly adresy a zaměstnání hříšníků, informovala japonská média.

Během povinné dvoutýdenní karantény mají být všichni navrátilci do země sledováni mobilní aplikací a pravidelně informovat o svém zdravotním stavu.

Pandemie v Tokiu sílí

Počet nákaz v Japonsku dál rychle roste, jedním z ohnisek je i Tokio, které nyní hostí letní olympiádu. Ve čtvrtek poprvé přesáhl 15 tisíc, když bylo nahlášeno 15 645 nakažených. Na Tokio jich připadalo 5042 nových případů nákazy koronavirem, což je poprvé, kdy byla překročena hranice 5000.

Pandemie v olympijském Tokiu výrazně nabírá na síle

Svět

Stav nouze je zatím v platnosti až do konce srpna v šesti japonských prefekturách včetně Tokia a v dalších pěti prefekturách platí částečný stav nouze.

Od neděle ale budou nouzová protikoronavirová opatření rozšířena na osm dalších prefektur ke stávajícím šesti, oznámil v pátek ministr hospodářství Jasutoši Nišimura, který má reakci země na koronavirovou krizi na starosti. Omezení se nyní týkají více než 70 procent obyvatel Japonska.

Americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU) už v Japonsku registrovala přes milion případů infekce a 18 2723 obětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám